Ads Top

Eerste zeewierboerderij ter wereld op windpark Noordzee

Zeewier telen tussen de windmolens op de Noordzee: dat wordt dit najaar werkelijkheid op de eerste commerciƫle zeewierboerderij van Nederland. Op windmolenpark Hollandse Kust Zuid, ongeveer achttien kilometer uit de kust van Scheveningen, verrijst North Sea Farm 1. Zeewierteelt draagt bij aan het vastleggen van koolstof en het terugdringen van CO2-uitstoot. Deltares maakt deel uit van het initiƫrend consortium North Sea Farmers.

Het idee is door zeewier tussen de turbines op een windmolenpark te telen, de productie hiervan kan worden opgeschaald. De Noordzee wordt intensief gebruikt; daarom zetten Europese en nationale overheden in op multifunctioneel gebruik van bestaande en geplande offshore windparken.

De initiatiefnemers van North Sea Farm 1 zien voldoende ruimte in de huidige en toekomstige geplande windmolenparken in de Noordzee om de productie van zeewier op te schalen. De verwachting is Ć©Ć©n miljoen ton vers zeewier per jaar te telen in 2040. Dit zeewier is een duurzame grondstof die zal worden verwerkt voor allerlei toepassingen, zoals voedsel voor mensen en dieren, cosmeticabestanddelen en tot stoffen die gewassen resistenter kunnen maken tegen verzilting. De boerderij zal na voltooiing vijf hectare beslaan en zal naar verwachting in het eerste jaar minstens zesduizend kilo vers zeewier opleveren.

Op North Sea Farm 1 zal ook een jaar lang wetenschappelijk onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden om koolstof vast te leggen. Met het vastleggen van koolstof wordt CO2 uit de atmosfeer gehaald. Natuurlijke zeewiervelden leggen koolstof vast en de vraag is of zeewierkweek hieraan ook kan bijdragen en zo de voetafdruk van ons voedsel kan verminderen.

Daarom draagt het Amerikaanse bedrijf Amazon anderhalf miljoen euro bij aan de bouw van de boerderij en het onderzoek. Dit geld is afkomstig uit het eigen Right Now Climate Fund, opgericht om natuurlijke oplossingen te stimuleren.

De zeewierboerderij is een project van North Sea Farmers (NSF), een organisatie die sinds 2014 voor de Europese zeewierindustrie kennis ontwikkelt. Samen met NSF vormt Deltares, Plymouth Marine Laboratory en Silvestrum Climate Associates, zeewierextractfabrikant Algaia, projectontwikkelaar Simply Blue Group en bedrijven Van Oord en Doggerland Offshore een consortium. North Sea Farmers wil zeewierkwekers in Europa een steuntje in de rug geven om investeringen in schaalvergroting haalbaar te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.