vrijdag 5 juli 2024

Nieuwe techniek bij rioolwaterzuivering Winterswijk voor schoner water in de beek

Waterschap Rijn en IJssel breidt de rioolwaterzuivering in Winterswijk uit. Dankzij een nieuwe techniek kunnen we het afvalwater nog schoner maken. Deze techniek verwijdert ook medicijnresten, ammonium en fosfaat. Het schoongemaakte water gaat naar de Groenlose Slinge. Hierdoor valt de beek in de zomer niet droog én wordt het water in de beek schoner. Dit is goed voor de planten en dieren die er leven.

De nieuwe techniek is een combinatie van ozon en belucht actief-koolfiltratie. Deze extra ‘stap’ vindt plaats aan het einde van het bestaande zuiveringsproces. Dit gebeurt door het water eerst met ozon te behandelen. Daarna wordt het water in acht grote tanks met actief-kool gefilterd. Hierdoor worden medicijnresten, ammonium en fosfor beter verwijderd. Zo wordt het gezuiverde water nog veel schoner en dus ook de beken en rivieren waar dit gezuiverde water heen gaat.  

Deze week zijn nieuwe tanks geplaatst. De werkzaamheden zijn naar verwachting begin 2025 klaar. Voor de ontwikkeling van de waterzuivering werkt het waterschap samen met Aan de Stegge, Pannenkoek GWW, Nijhuis Saur Industries, Moekotte en Witteveen en Bos. Zij werken samen in de Combinatie Lokaal Circulair Water.

Daarnaast maakt het waterschap een ontwerp voor een natuurlijke nazuivering. Planten en bodem hebben een natuurlijke zuiverende werking in het oppervlaktewater. Daardoor kunnen ze de laatste ammoniumresten verwijderen en krijgt het water weer genoeg zuurstof. De natuurlijke nazuivering ligt naast het terrein van de waterzuivering.  

De concentratie medicijnresten in het water van de beken rond Winterswijk is hoger dan op andere plekken. Ook de effecten op het waterleven zijn groter. Dit bleek uit onderzoek van het waterschap. Het waterschap past daarom niet alleen de zuivering in Winterswijk aan, maar onderneemt ook actie met andere organisaties. Zo geeft het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) vanaf 3 juni 2024 plaszakken uit. Patiënten die een CT-scan met contrastvloeistof ondergaan, krijgen vier plaszakken aangeboden. Door de plas op te vangen komt er geen contrastvloeistof in het rioolwater terecht, en dus ook niet in de natuur. Contractvloeistoffen horen niet thuis in de natuur en zijn niet biologisch afbreekbaar. Deze zijn ook niet met normale zuiveringstechnieken uit het rioolwater te halen.  

Op dit moment halen we ongeveer de helft van de medicijnresten uit het afvalwater. Met het verbeteren van de zuivering en de plaszakken kunnen we 70 tot 80 procent van de medicijnresten verwijderen.  

De waterzuivering werkt het best bij een zo constant mogelijke aanvoer van afvalwater. Om dit te bereiken werkt het waterschap samen met de gemeente Winterswijk aan het verbeteren van het watertransport met ‘slimme gemalen’. De technologie van deze gemalen zorgt ervoor dat het water indien nodig gebufferd wordt in het gemeentelijk riool en geleidelijk naar de waterzuivering gepompt wordt.  

Met de verbeteringen aan de waterzuivering in Winterswijk dragen het waterschap en partners bij aan de Kaderrichtlijn Water (KRW). In de KRW staan de Europese doelen voor schoon water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten