vrijdag 21 juni 2024

PFAS besmetting in zwemplas De Betteld, Oosterwijkse Vloed en Baakse Beek

Waterschap Rijn en IJssel heeft hoge concentraties PFAS gemeten in zwemplas De Betteld in Zelhem, delen van de Oosterwijkse Vloed en een klein deel van de Baakse Beek. Vermijd uit voorzorg elk contact met het water.
.
De concentraties PFAS zitten hier boven de landelijke norm.  Het is nog niet helemaal bekend wat het effect van de gemeten concentraties is op de gezondheid. Daarom is het advies om uit voorzorg het water niet te gebruiken om te drinken, zwemmen, spelen of sproeien. Dat geldt voor mensen en (huis)dieren.  

De provincie heeft een zwemverbod ingesteld voor de recreatieplas. Het waterschap heeft de zwemplas afgesloten van de Oosterwijkse Vloed om verdere verspreiding te voorkomen. Ook plaatst het waterschap borden langs de beek en stelt zo snel mogelijk een verbod in op het onttrekken van oppervlaktewater uit de Oosterwijkse Vloed. De gemeente heeft mensen die wonen of grond hebben aan de beken of zwemplas geïnformeerd. Volgende week is er voor aanwonenden een informatiebijeenkomst.

Het waterschap en de provincie onderzoeken op verschillende plekken of ook hogere concentraties PFAS in het grondwater en in de bodem zitten. De onderzoeken duren enkele weken. Op basis van de resultaten bepalen we of meer onderzoek of meer maatregelen nodig zijn.  

De PFAS besmetting bij Zwemplas De Betteld kwam aan het licht tijdens een landelijke steekproef. In deze proef werd bij meerdere zwemwateren gemeten of er PFAS in het water zit. Uit de metingen bleek dat er bij De Betteld heel veel PFAS in het water zit. Naar aanleiding daarvan heeft het waterschap ook gemeten in de Oosterwijkse Vloed. Deze beek staat namelijk in verbinding met de zwemplas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten