Ads Top

Biologische en duurzame aanpak baggeren vijver Zilverhof Prinsenbeek

De vijver aan het Zilverhof in Prinsenbeek in Breda veroorzaakt stankoverlast in de zomer. Ook is de waterkwaliteit niet best.

Daarom maakt Firma Dutch Water Tech in opdracht van de gemeente op 20 november een begin met de biologische en duurzame aanpak van baggeren in deze vijver. Dit gebeurt door het aanbrengen van speciale micro-organismen die voeding halen uit het slib (modderige grond op bodem).

Volgend voorjaar volgt er een tweede behandeling. Dan is het ook de bedoeling om te kijken naar andere maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Er zit een dikke sliblaag in de vijver. Bacteriën in de sliblaag geven stankoverlast wanneer het water warmer wordt. Om de sliblaag te verminderen brengen we nu speciale, niet ziekmakende micro-organismen aan die zich voeden met het slib. Zo zorgen ze ervoor dat de stank weggaat. Ook neemt de dikte van de sliblaag af met ongeveer 40 procent in 18 maanden. Het biologisch baggeren is veilig en het heeft geen schadelijke bijwerkingen. Ook krijgt de ecologie in de vijver een zet in de juiste richting en is er geen zwaar materieel (bijvoorbeeld graafmachines) nodig om de sliblaag eruit te halen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.