Ads Top

Speciale techniek toegepast voor dijk

Door een te slappe ondergrond blijkt een nieuw stuk dijk, ter hoogte van de Palendijk, niet makkelijk stabiel te krijgen. Waterschap Vallei en Veluwe past daarom voor het eerst ‘verticale drainage met vacuümbemaling’ toe om dit deel van de dijk sneller te ontwateren en te stabiliseren.

De dijkverbetering langs de Westdijk is goeddeels afgerond. Toch doet zich ter hoogte van de Palendijk (tussen Eemdijk en Bunschoten) een probleem voor aan de buitenzijde van de nieuw opgehoogde dijk. Over een lengte van vijftig meter is de nieuw opgebrachte grond afgeschoven. Vermoedelijk wordt dit veroorzaakt door een afwijkende bodemopbouw. Waar op andere plekken een veenlaag van zo’n vier meter in de grond zit, blijkt op deze plek een slappe kleilaag te zitten van meer dan tien meter. Om de ondergrond stabiel te krijgen, zodat de nieuwe kleilaag niet afschuift, zijn aanvullende maatregelen nodig.

Vlak voor de kerst is daarom verticale drainage aangelegd om ervoor te zorgen dat de dijk sneller ontwatert. Hoe minder water in de dijk, hoe sneller de grond inklinkt, hoe sneller de dijk stabiel wordt. Deze techniek is niet nieuw, maar nog niet eerder door Waterschap vallei en Veluwe toegepast.

De techniek houdt in dat er plastic banden/strips verticaal in de grond worden gedrukt. Deze strips zijn hol en worden vacuüm getrokken met onderbemaling waarna het water uit het dijklichaam stroomt. De techniek wordt alleen toegepast in de nieuw aangebrachte steunberm. De oude dijk is nog intact en veilig. Daar­om kan dit ook in de winterperiode uitgevoerd worden; het heeft geen effect op de bestaande dijk. Naar verwachting is de ondergrond in het voorjaar voldoende stabiel om de werkzaamhe­den ook hier af te ronden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.