Ads Top

Stuwen in Nederrijn en Lek geopend vanwege verhoogde waterstanden

De gevolgen van de hevige regenval in Zuid-Duitsland van afgelopen weekend zijn ook in ons land merkbaar. De waterstanden van de Rijn zijn hoog voor de tijd van het jaar.

De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn geopend om het water sneller af te voeren richting zee. Op donderdagochtend 2 juni is de waterstand van 12 meter boven NAP bij Lobith overschreden. Hierdoor kunnen enkele laag gelegen uiterwaarden onderlopen. Voor de tijd van het jaar zijn deze verhoogde waterstanden en ondergelopen uiterwaarden bijzonder.

De verwachting is dat de waterstand van de Rijn nog even verder stijgt. Op vrijdagochtend 3 juni wordt een maximale waterstand van 12,30 meter boven NAP bij Lobith bereikt. In het weekend gaan de waterstanden dan weer dalen.

Van hoogwater op de Rijn is geen sprake. Daarvan spreken we pas als de waterstand bij Lobith 14 meter boven NAP en verwacht wordt dat een waterstand van 15 meter wordt bereikt. Echter, de huidige situatie is wel bijzonder voor de tijd van het jaar. Een situatie met waterstanden boven de 12 meter bij Lobith komt in de zomer komt maar weinig voor. De vorige keer was in juni 2013, toen werd een maximale waterstand van NAP +13,62m bereikt. Andere zomers met hoge waterstanden op de Rijn waren 1970 en 1983.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.