dinsdag 31 augustus 2021
Gemeente Den Haag maakt sloten en waterkanten schoon
Op maandag 30 augustus 2021 begint de gemeente Den Haag met het maaien van de waterkanten en het uitdiepen van sloten, grachten en kanalen in de hele stad. Dat is nodig om het water goed door te laten stromen, overtollig water af te kunnen voeren en de kwaliteit van het water te garanderen. Het werk duurt het hele najaar.
Het maaien vanaf de wal gebeurt met grote trekkers met maaiers. Vanaf het water zet de gemeente maaiboten in. Bij het uitdiepen van het water verwijdert de gemeente beplanting, kroos en zwerfvuil, zodat het water weer goed doorstroomt.
De plantenresten die uit het water komen, legt de gemeente op de walkant om te drogen. Daarna levert ze de plantenresten af bij een bedrijf dat er compost van maakt.
Het najaar is de beste tijd om oevers te maaien en sloten uit te diepen. De planten hebben dan hun zaad al verspreid, er zijn geen broedende vogels meer en insecten en amfibieën zijn nog niet in winterrust.
maandag 30 augustus 2021
Waddenvereniging tegen gaswinning
Het is onbegrijpelijk dat de demissionaire regering ervoor kiest om zo’n groot en desastreus besluit te nemen over het meest bijzondere en kwetsbare stuk natuur dat Nederland rijk is, stelt de Waddenvereniging. Ook omdat de regering door de rechter veroordeeld is om de klimaatdoelen van Parijs te halen. En ook omdat Shell veroordeeld is door de rechter om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.
vrijdag 27 augustus 2021
Ontdek de Vecht: Op en rondom het water
Samen met Festival De Vecht organiseert Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus activiteiten rondom en in Dalfsen.
Deze activiteiten bestaan uit: Vaartochten van stuwcomplex Vechterweerd naar Dalfsen (en terug), wandeltochten van stuwcomplex Vechterweerd naar Dalfsen (en terug) en leerzame activiteiten bij de sluiswachterswoning Vechterweerd.
Geniet van de natuurlijke omgeving en beleef de historie van de Vechtzomp. De bemanning van de Vechtzomp neemt bezoekers mee terug in de tijd. De gids vertelt enthousiast over de geschiedenis van de zompen en Dalfsen, terwijl men geniet van de mooie omgeving. Twee boten (Vechtvaarder en Vechtzomp) varen tussen stuwcomplex Vechterweerd en het centrum van Dalfsen, zodat er ieder uur een boot vertrekt van beide locaties.
donderdag 26 augustus 2021
Gezamenlijke aanpak waterplanten in Weerribben-Wieden
Onder regie van de provincie Overijssel hebben overheid, recreatiebedrijven en natuurbeschermers de handen ineen geslagen. Het resultaat is een overeenkomst die nu ondertekend is door alle relevante partners in het gebied. Ze spreken hierin uit dat de hinder die waterplanten kunnen veroorzaken voor de recreatievaart een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.
Betrokken partners van de provincie zijn gemeente Steenwijkerland, waterschap Drents Overijsselse Delta, vereniging Natuurmonumenten, vereniging Sportvisserij Oost Nederland, vereniging HISWA-RECRON, zeilvereniging Belterwiede, vereniging Koninklijk Nederlands Watersport Verbond en vereniging recreatieondernemers Weerribben-Wieden Koptop.
De waterkwaliteit in Nationaal Park Weerribben-Wieden is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Door het schonere water zijn de omstandigheden voor karakteristieke en kwetsbare waterplanten ook verbeterd en hebben deze vegetaties zich kunnen uitbreiden. Maar er is ook een keerzijde en dat is dat de recreatievaart er hinder van ondervindt in met name de Oostelijke Belterwijde. Door groei van waterplanten wordt varen nogal eens belemmerd. Leden van de plaatselijke zeilvereniging worden daardoor ook sterk gehinderd om de watersport te beoefenen. Aan de andere kant is het verbeteren van de waterkwaliteit en de groei van bepaalde waterplanten in dit gebied een wettelijke doelstelling in het kader van Natura 2000.
woensdag 25 augustus 2021
Bestrijding kroos schone taak van Waterschap Zuiderzeeland
In Lelystad is in 2018 gestart met het verwijderen van kroos met een speciale maaiverzamelboot. Na ruim twee jaar ervaring blijkt de boot heel effectief in de bestrijding van kroos.
Naast het maaien en verzamelen pakt het waterschap Zuiderzeeland ook de oorzaak aan. Dit doet men door hevel Lelystad Noord aan te sluiten op de Zuigerplas. Zo kan men schoon water uit het IJsselmeer Lelystad inlaten.
In het algemeen groeit het in wateren dat té voedselrijk is. Water met teveel meststoffen, zoals fosfaat en stikstof. Zo’n klein kroosplantje kan zich in één dag 1200 keer vermeerderen. In Nederland komen vijf verschillende soorten kroos voor. Deze komen vooral voor in stilstaand en traag stromend water. Ook groeien ze snel bij warme temperaturen. Het water in steden en dorpen zijn dus ideaal voor dit kleine groene plantje om zich te verspreiden. Kroos verspreidt zich door de waterstroming en de vacht van watervogels.
Een beetje kroos is niet erg. Alleen blijft het in de praktijk niet bij een beetje. Als je kroos laat groeien, ontstaat een dicht kroostapijt over het water. De waterkwaliteit gaat dan nog méér achteruit. Door het gebrek aan licht ontstaat een rottingsproces.
dinsdag 24 augustus 2021
Ophaalbrug Den Ophef in Tilburg kan weer open en dicht
De ophaalbrug in de Piushaven, Den Ophef, kan weer open en dicht. De brug ging half juni kapot. Deze schade is hersteld. Bootjes kunnen de Piushaven weer binnen varen.
In het weekend van 19 juni brak er een onderdeel af bij de draaipunten van het zogeheten ballasthuis. Op 3 en 4 augustus werd de schade hersteld. De lagers van de rechter lagerstoelen en zestien draadeinden zijn vervangen. Dit is een tijdelijke oplossing die ervoor zorgt dat de ophaalbrug weer naar behoren werkt. Na het vaarseizoen vinden de laatste werkzaamheden plaats. Dan is Den Ophef definitief gemaakt.
Alle betrokkenen partijen zijn hierover geïnformeerd.
maandag 23 augustus 2021
Plannen herinrichting Oeffeltse Raam
Waterschap Aa en Maas en de gemeente Boxmeer gaan de Oeffeltse Raam ontwikkelen tot een beek die beter om kan gaan met de gevolgen van de klimaatverandering. Hiervoor is een pakket aan maatregelen bedacht dat inmiddels is uitgewerkt tot een Ontwerp-Projectplan Waterwet. In dit plan wordt het nut en de noodzaak van de maatregelen en de beoogde effecten op het watersysteem beschreven. Het plan ligt tot en met 13 september 2021 ter inzage.
Er zijn maatregelen uitgedacht zoals het aanleggen van een waterberging om het overtollige water vanuit industrieterrein Saxe Gotha op te vangen bij hevige regenval en we willen een wateraanvoer systeem realiseren vanuit de Maas om de droogteproblematiek op te lossen. De beek wordt zo optimaal mogelijk ingericht zodat er jaarrond voldoende water is voor optimale natuurontwikkeling en voor het op peil houden van de grondwaterstand. Ook met maatregelen op het bedrijventerrein Saxe Gotha kan wateroverlast of droogteproblematiek worden voorkomen.
Samen met direct aanliggende grondeigenaren, Brabants Landschap, ZLTO en het aanliggende bedrijventerrein Saxe Gotha zijn alle maatregelen in het gebied uitgewerkt tot één totaal plan. De verschillende belangen uit de omgeving zijn zo goed als mogelijk voor ogen gehouden. Het Ontwerp-Projectplan bevat het pakket aan concrete maatregelen dat wordt uitgevoerd, het nut en de noodzaak van de maatregelen en de beoogde effecten op het watersysteem.
vrijdag 20 augustus 2021
Waardering voor overstromingsonderzoek in Vietnam
De prijs bedraagt 100.000 euro en wordt om de twee jaar uitgereikt door de Munich Re Foundation aan projecten op het gebied van risicovermindering en rampenbeheersing. Het consortium is een samenwerkingsverband tussen het Vietnamese Centre for Social Research and Development en wetenschappers van de Universiteit van Potsdam en de VU. Vanuit de VU zijn wetenschappers Liselotte Hagedoorn, Toon Haer, Ralph Lasage, en Luke Brander aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) hierbij betrokken.
Binnen het consortium ontwikkelen en onderzoeken de wetenschappers maatregelen om de weerstand tegen overstromingen te vergroten van kwetsbare groepen, zoals vrouwen en armen, in de Hue provincie in centraal Vietnam. De laaggelegen kustgebieden en de stad Hue zijn de afgelopen decennia herhaaldelijk getroffen door zware overstromingen vanuit zee, rivieren en hevige regenval.
Hue City is de hoofdstad van de provincie en biedt onderdak aan ongeveer 350.000 mensen. Zowel de klimaatverandering als de snelle verstedelijking hebben ertoe geleid dat traditionele waterlichamen, zoals de Huong Rivier dat slingert door de dichtbevolkte stad, zijn aangetast en er onvoorspelbare en mogelijk extremere overstromingen zijn ontstaan.
Als gevolg van klimaatverandering is het de verwachting dat overstromingen vaker zullen plaatsvinden. Het team van wetenschappers brengt de effectiviteit van kleinschalige en eenvoudige maatregelen in beeld, als aanvulling op grote infrastructurele projecten. Zo blijkt bijvoorbeeld het beschermen en herstellen van mangrovebossen effectief te zijn tegen overstromingen en ondersteunt het tevens de kwetsbare groepen in het voorzien in hun levensbehoeften.
donderdag 19 augustus 2021
'Grenzen bereikt aan de maakbaarheid van ons water- en bodemsysteem'
Deltares, BoschSlabbers en Sweco hebben een essay uitgebracht, getiteld ‘Op Waterbasis’, dat een beeldend pleidooi bevat om ons landgebruik meer af te stemmen op de mogelijkheden en beperkingen van water en bodem. Dit met als doel om meer flexibiliteit terug te krijgen met het oog op toekomstige ontwikkelingen.
Ons land heeft een rijke traditie van omgaan met water. Maar de steeds intensievere inrichting van Nederland heeft de afgelopen decennia geleid tot een sterk technisch gereguleerd waterbeheer binnen zeer krappe marges. Dit systeem is op veel plekken niet in staat veranderingen op te vangen van klimaatverandering en van de grote ruimtelijke transities die op Nederland afkomen. Het lukt daardoor niet altijd meer om aan alle eisen en wensen van alle gebruikers te voldoen. En die gebruikers zitten steeds vaker in elkaars (vaar)water.
Onze ondergrond is voor verschillende gebruiksfuncties nu al te slap, steeds vaker te nat of te droog, en op termijn te zout of gevaarlijk. Hierdoor kunnen water- en bodemsystemen de gevraagde eco-systeemdiensten, zoals efficiënte voedselproductie of schone lucht, op termijn niet goed meer leveren.
Een ruimtelijke herordening ‘op waterbasis’ kan hierop een antwoord bieden. Het essay brengt in beeld waar op nationaal schaalniveau op de lange termijn Nederland te slap, nat, droog, zout of gevaarlijk wordt. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan de dialoog over een duurzamere ruimtelijke inrichting van ons land.
woensdag 18 augustus 2021
Nat weer zorgt voor laag neerslagtekort
Gemiddeld viel in het werkgebied van Noorderzijlvest in juli 114 millimeter. 85 millimeter is de normale hoeveelheid voor de maand juli.
Het waterschap kreeg slechts een paar beregeningsaanvragen deze maand. Dat is een heel ander beeld dan de drie voorgaande jaren.
De verwachting voor het resterende zomerseizoen is dat het neerslagtekort laag blijft.
De afbeelding 'Overzicht van het potentieel doorlopend neerslagtekort in Nederland in 2021' laat zien dat het neerslagtekort laag blijft deze zomer.
dinsdag 17 augustus 2021
De stad, het vuil en de reiniging
In de late middeleeuwen kwamen veel wc’s uit op de grachten. Vooral in de zomer was de stank in de stad gruwelijk. Bovendien werd dit smerige grachtenwater voor van alles gebruikt. Pas in de 19e eeuw werd de hygiëne in Amsterdam belangrijk. Vanaf 1877 ging de gemeente zelf de stad reinigen.
Vanaf 1413 was het in Amsterdam verboden slachtafval te gooien in het IJ, de grachten en de Amstel. En in 1475 kwamen er openbare vuilnisvaten bij de afritten van bruggen en aan het einde van veel straten. De inhoud van deze vuilnisvaten werd als mest verkocht. De bestuurders van het Burgerweeshuis verdienden hier geld mee.
De straten zelf werden schoongemaakt door de bewoners. Volgens een besluit van 1497 moest dat één keer per week. Maar de straten waren bijna nooit geplaveid en dus modderig. Een bekende figuur was rond 1540 Jan Trip die de Dam veegde. Hij leefde daarvan. Riolering bestond niet, er was geen waterleiding en geen bekendheid met bacteriën en virussen. Epidemieën als de pest en de cholera waren onbegrepen.
maandag 16 augustus 2021
Marshalleilanden en Deltares ondertekenen strategisch partnerschap
RMI heeft te maken met verschillende natuurlijke gevaren, waaronder droogte, kusterosie en overstromingen als gevolg van tyfoons, deininggolven en extreme regenval, allemaal verergerd door zeespiegelstijging en klimaatverandering.
Op 22 juli 2021 ondertekenden de regering van RMI en Deltares een Memorandum of Understanding (MoU). Het doel van dit MoU is de lang lopende relatie tussen RMI en Deltares verder te ontwikkelen op het gebied van relevante onderwerpen als klimaatadaptatie en -planning, rampenrisicobeheer, veerkrachtig transport, waterkwaliteitsbeheer en blauwe economie.
vrijdag 13 augustus 2021
Helft Mekongdelta loopt risico te verzilten
Een tekort aan sediment in de Mekongdelta, veroorzaakt door het bouwen van dammen en excessieve zandwinning, kan 50 procent van het gebied verzilten tegen 2050.
Dat blijkt uit een studie van het Rise and Fall Project van de Universiteit Utrecht en Deltares, gepubliceerd in Communications Earth and Environment, een Springer Nature-tijdschrift.
De onderzoekers tonen aan dat in de eerste helft van de eeuw menselijke activiteiten een 6-7 keer grotere impact kunnen hebben op zoutindringing dan klimaatverandering en zeespiegelstijging.
De studie toont voor het eerst het gecombineerde effect aan van klimaatverandering en menselijke invloed op zoutindringing op de schaal van een megadelta zoals de Mekongdelta.
Naarmate de zoutindringing de zoetwatervoorziening onder druk zet, kunnen veranderingen in landgebruik en migratie onvermijdelijk worden, met enorme sociaaleconomische gevolgen. Die dreigen de kwetsbare gemeenschappen in en buiten de delta onevenredig hard te treffen.
donderdag 12 augustus 2021
Oudste drinkwaterleiding in het Westland geïnspecteerd
Deze gietijzeren buizen zijn in Luik (Liege) gegoten door de Compagnie Générale des Conduites d'Eau. Dit bedrijf was in die tijd betrokken bij de aanleg van verschillende drinkwatervoorzieningen in Nederland.
Deze leiding was in eerste instantie de transportleiding van schoon duinwater van Monster naar Delft. Op 8 februari 1886 werd gestart met de werkzaamheden aan de waterwinplaats, de watertoren, en de 14 km lange hoofdleiding. Op 2 juni 1887 stroomde het eerste water naar ongeveer 800 klanten in Delft.
Deze gietijzeren leiding is verbonden door middel van zogeheten mof-spie verbindingen. Omdat deze verbindingen gevoeliger zijn dan gemiddeld voor zettingen in de grond, wordt deze leiding eind dit jaar vervangen. Deze grondzettingen ontstaan onder andere door graafwerkzaamheden in de grond aan de vele kabels en leidingen die er liggen en kunnen lekkages ten gevolg hebben.
woensdag 11 augustus 2021
Meldpunt RVO voor schade hoogwater Limburg open
Het kabinet besloot eerder om de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) toe te passen voor de schade die is geleden door het hoge water van afgelopen juli in die provincie.
Particulieren, ondernemers, overheden, religieuze instellingen, verenigingen en stichtingen kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in de kosten bij materiële schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. Hiervoor wordt momenteel een ministeriële regeling opgesteld, waarin het precieze schadegebied en de voorwaarden worden opgenomen.
dinsdag 10 augustus 2021
Vechtbrug Uitermeer tijdelijk niet open voor de scheepvaart
Wegverkeer kan de brug N236 gewoon gebruiken. Kleinere boten kunnen prima onder de brug doorvaren. De onderdoorvaarhoogte is 380 cm. Grotere boten moeten helaas omvaren of wachten.
Er is een probleem met het hydraulisch systeem. Daardoor kan de brug niet meer veilig openen en sluiten.
De fabrikant van de brug heeft de afgelopen dagen er alles aan gedaan om het probleem snel op te lossen. Onderdelen zijn besteld en er is geprobeerd om de brug ter plekke te repareren. Ook na het vervangen van verschillende onderdelen van het hydraulisch systeem werkt het nog niet zoals het zou moeten. Het is simpelweg niet veilig om de brug te openen of te sluiten. En veiligheid staat voorop.
De cilinder van het hydraulisch systeem wordt uit de brug gehaald en in de fabriek in Sneek gerepareerd. Dat kost helaas tijd. Als het onderdeel is gerepareerd wordt het weer teruggeplaatst in de brug en wordt alles getest. Zoals het er nu uitziet is de Vechtbrug Uitermeer tot en met 17 augustus niet bedienbaar.
Foto Arch (cc)
maandag 9 augustus 2021
Groei aantallen grijze zeehonden zet door
Onderzoekers telden afgelopen voorjaar 6788 grijze zeehonden in de Nederlandse Waddenzee: net zoals vorig jaar een toename van bijna 20 procent.
In de afgelopen vijf jaar bedroeg de groei in het aantal dieren gemiddeld 13 procent per jaar. In de internationale Waddenzee werden in totaal 9069 zeehonden geteld, bijna 16 procent meer dan vorig jaar.
In de winter worden de pasgeboren pups op de hooggelegen zandplaten in het Waddengebied geteld. Het aantal pups is een indicatie van de lokale voortplanting. De piek in aantallen pups valt in de Waddenzee rond 19 december. In Nederland werden 1.026 pups geteld. Dit is een toename van 10 procent, terwijl vorig jaar een afname van 12 procent werd geconstateerd.
De rol van Nederland voor de Waddenzee grijze zeehonden is relatief groot. In de lente wordt driekwart van alle getelde grijze zeehonden in het Nederlandse deel van de Waddenzee gezien, en ruim de helft van alle Waddenzee grijze zeehondenpups wordt er geboren.
vrijdag 6 augustus 2021
Beter inzicht in de invloed van klimaatverandering op kustgebieden
Onderzoekers van IHE Delft, Twente University en onderzoeksinstituut Deltares hebben de interactie van zandstranden met riviermondingen en zeegaten bestudeerd en gecombineerd in een nieuw model. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.
Klimaatverandering gaat naar verwachting al tegen het midden van deze eeuw tot veel merkbare veranderingen in natuurlijke systemen leiden, zowel op het land als op zee. Zo zal door meer regenval boven land niet alleen meer water door de rivieren stromen, ook brengen de rivieren meer zand mee. Het gevolg hiervan is een grotere toevoer van sediment naar de kust, waardoor de kust uitbouwt, , de kustlijn verplaatst zich zeewaarts.
Een ander gevolg van klimaatverandering is een versnelling van de zeespiegelstijging, wat ook invloed heeft op de kust. Bij een hogere zeespiegel is meer zand nodig om de kustlijn op zijn plaats te houden. Als dat extra zand niet beschikbaar is dan verplaatst de kustlijn zich landwaarts, wat een serieuze bedreiging is voor bewoners, bebouwing en infrastructuur.
Hoewel veranderingen in de aan- en afvoer van zand dus verstrekkende gevolgen kan hebben voor de positie van een kustlijn, zijn de gecombineerde gevolgen van klimaatverandering op de kust tot nu toe nog niet goed onderzocht. Promovendus Janaka Bamunawala van IHE Delft/Twente University ontwikkelde en testte met financiële steun van Deltares een volledig probablistisch numeriek model (genaamd G-SMIC) dat deze processen op land en op zee meeneemt en de gevolgen voor de zandvoorraad berekent. Met dit model kunnen snel voorspellingen gedaan worden over veranderingen in de zandhuishouding van een kust met een riviermond of zeegat in de buurt.
donderdag 5 augustus 2021
Aandacht voor droogte en landbouw in Zeeland en Portugal
Sinds enkele jaren maakt Nederland lange periodes van droogte door. Dit heeft grote gevolgen voor de landbouw, zeker in gebieden als Zeeland.
In het onderzoek ‘Klimaatadaptatie: leren van binnen- en buitenland’ heeft CLM in opdracht van de provincie Zeeland lessen uit Zuid-Europa en Zeeland op een rij gezet.
De droogte leidt tot lagere opbrengsten en verdere verzilting. In landen als Spanje en Portugal is de landbouw gewend aan extreme droogte en zijn maatregelen ontwikkeld. Ook in Zeeland zijn telers steeds vaker bezig met het vraagstuk. In het onderzoek heeft CLM in opdracht van de provincie Zeeland lessen uit Zuid-Europa en Zeeland op een rij gezet. Samen met jonge Zeeuwse agrariërs nam CLM diverse maatregelen, zoals bodemverbetering en wateropslag, onder de loep. Het rapport beschrijft hoe telers beter bestand kunnen worden tegen de gevolgen van klimaatverandering.
woensdag 4 augustus 2021
Gouda en Bodegraven-Reeuwijk willen vaarroute verbeteren
De gemeente Gouda heeft het intentiebesluit genomen om de sluis en vier bruggen samen met andere partijen, zoals de provincie en het bedrijfsleven, elektrisch te maken. In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vindt Gouda een medestander.
Op dit moment worden de sluis en een deel van de bruggen, tussen het plassengebied en de Goudse binnenstad, handmatig bediend door de havendienst van Gouda of vrijwilligers van het Gouds Sluiswachtersgilde. De bediening gebeurt op vaste tijden en een beperkt aantal keren per dag. Uit onderzoek blijkt dat de passagetijd van de vaarroute verkort kan worden van 45 minuten tot circa 30 minuten door de sluis en bruggen elektrisch te maken. De bediening wordt dan ook flink minder inspannend, waardoor het minder zwaar is om de sluis en bruggen vaker te bedienen.
dinsdag 3 augustus 2021
TU Delft zoekt regenmeters
Vorig jaar begon de TU Delft voor het eerst met het meten van de hoeveelheid regen op verschillende plekken in Delft. Dit project, Delft meet regen, wordt dit jaar vervolgd. De TU Delft zoekt daarvoor ‘regenmeters’.
Bijna 100 regenmeters, verspreid over Delft, hebben vorig jaar in een periode van drie maanden minimaal twee weken achter elkaar dagelijks bijgehouden hoeveel regen er in hun buurt is gevallen. In totaal zijn er vorig jaar bijna 2000 metingen binnengekomen. Daaruit bleek onder meer dat in het noordwesten van Delft de meeste regen is gevallen.
Eén van de voorwaarden om mee te doen is wel dat u meet in een stuk groen in uw tuin of buurt. Een balkon is géén goede meetplek. De meetperiode is van 2 augustus t/m 31 oktober.
maandag 2 augustus 2021
Vermoeden van botulisme in het Kristalbad
Een aantal gevonden kadavers van dode eenden is opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Komende week is daarover meer duidelijkheid.
Er zijn op verschillende plekken borden neergezet om bezoekers van het gebied te waarschuwen.