vrijdag 30 oktober 2020

Nieuwe filtertechnologie kan oplossing bieden voor fluorvervuiling

 

Bio-ingenieurs van de KU Leuven hebben een nieuwe methode gevonden om schadelijke geperfluoreerde chemicaliën uit het water te filteren. Zogenaamde PFAS, gebruikt in onder meer pannen met anti-aanbaklaag en in waterafstotende kledij, breken niet af en stapelen zich op in het milieu, met mogelijke gezondheidsrisico’s als gevolg.

Midden augustus werd in de haven van Antwerpen een ernstige vervuiling vastgesteld. De boosdoener: PFAS (PerFluorinated Alkylated Substances). Deze klasse van verschillende chemische stoffen is van naam misschien niet zo bekend, maar de toepassingen ervan zijn dat wel: pannen met anti-aanbaklaag, brandblusschuimen, voedselverpakkingen, waterafstotende kledij … De stoffen zijn populair vanwege hun chemische eigenschappen: ze zijn bestand tegen hoge temperaturen, bijtende producten en elektriciteit, en bovendien zijn ze water- en vuilafstotend.

De keerzijde van de medaille: omdat deze chemische stoffen zo robuust zijn, zijn ze ook niet biologisch afbreekbaar. Daarom worden ze ook forever chemicals genoemd. Deze fluorvervuiling is wijdverspreid: de chemicaliën verspreiden zich via de lucht en het water, en komen zo in onze voeding en drinkwater terecht. Er zijn ook aanwijzingen dat PFAS op lange termijn de gezondheid kunnen schaden: de stoffen zijn mogelijk kankerverwekkend en hormonaal verstorend.

donderdag 29 oktober 2020

Stuw Oldenhave haalt energie uit water

Bij stuw Oldenhave (gemeente De Wolden) wordt energie uit waterkracht gehaald

Hoewel het een innovatief project is, is er een rad gemonteerd dat eigenlijk op een ouderwetse manier door het water wordt rondgedraaid. Door het aandrijven van het wiel wordt energie opgewekt.

Jaarlijks moet het waterrad 45.600 kWh opwekken, gelijk aan het energieverbruik van ruim tien gemiddelde huishoudens. Naast de stuw is tevens een vissluis aangebracht. Hierdoor kunnen vissen de stuw goed passeren. De ombouw en renovatie van deze stuw maakt onderdeel uit van een pakket aan werkzaamheden aan stuwen en gemaal.

woensdag 28 oktober 2020

Miljoenen om bodemdaling in Utrechts veenweidegebied te remmen

De provincie Utrecht zet samen met haar partners in op het remmen van de bodemdaling in het Veenweidegebied. Provinciale Staten hebben tijdens een vergadering ingestemd met een plan om daar 13 miljoen euro in te investeren. Daar komt nog eens 18 miljoen euro bij uit Rijksgelden is bekend geworden.

De veengronden van Utrecht bevinden zich voornamelijk in het westelijk deel van de provincie. De bodem daalt daar door het oxideren en inklinken van de veengrond. De maatschappelijke gevolgen van de daling zijn groot. Dit geeft veel schade voor de landbouw, aan woningen en aan wegen. Naast overlast en schade voor inwoners en ondernemers, zorgt de bodemdaling ook voor de uitstoot van CO2.

Het programma richt zich ook op innovatieve technieken die de daling moeten remmen, zoals onderwater- en drukdrainage. Door in te zetten op het verbeteren van de bodemkwaliteit, bescherming van weidevogels en aanleg van natuurvriendelijke oevers verbeteren we de waterkwaliteit en versterken we de biodiversiteit.

dinsdag 27 oktober 2020

Aan de slag met kade Drents Diep

Waterschap Hunze en Aa's gaat de kade aan langs het einde van het Drents Diep aanpakkden. Het gaat om de oostzijde, tussen de spoorlijn Groningen-Hoogezand en het Winschoterdiep. De kade wordt versterkt én het wordt verlegd.

De huidige kade is niet hoog genoeg en het is te smal. Hierdoor voldoet het niet aan de veiligheidseisen.

Omdat er een rijk natuurleven op de kade is ontstaan, is besloten de huidige kade niet te verstoren, maar deze te verleggen in oostelijke richting.

maandag 26 oktober 2020

Kunstmatige zandbank de Zandmotor stijgt in waardering

Recreanten waarderen in 2019 de kunstmatige zandbank voor de kust van Nederland, de Zandmotor, met een 8,2.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 1274 recreanten die ter plekke zijn ondervraagd door Wageningen Environmental Research. Dat is iets hoger dan de 8,1 uit 2015.

De Zandmotor is een voor de kust van Nederland tussen Ter Heijde en Kijkduin aangelegde kunstmatige zandbank in de vorm van een schiereiland. Onder invloed van golven, wind en de stroming verspreidt het zand zich in de loop der jaren verder langs de kust. Het is in 2010/2011 in samenwerking met Rijkswaterstaat aangelegd met de bedoeling natuurlijke processen te gebruiken om stranden en duinen op een veilige breedte te houden alsmede kansen te bieden voor recreatie en natuurontwikkeling.

zondag 25 oktober 2020

'Nederlanders moeten bijdragen aan waterbeheer'

Moeten Nederlanders zelf iets doen om wateroverlast en watertekort te voorkomen? Driekwart van de Nederlanders vindt van wel, blijkt uit onderzoek van de waterschappen. Iets meer dan de helft spant zich ook echt in om wateroverlast rondom het huis te beperken.

Vandaag starten de waterschappen met de campagne ‘Waterbazen’, om Nederlanders te laten zien wat zij zelf kunnen doen om bij te dragen aan schoon en voldoende water in Nederland.

Twee derde van de respondenten (65%) gooit vochtige doekjes en tampons in de afvalbak in plaats van in de wc en levert chemische middelen en frituurvet gescheiden in (64%). Bijna de helft van de tuinbezitters (48%) vervangt tegels voor gras of planten, zodat water beter de grond in kan zakken na een regenbui.

Bijna een kwart van de Nederlanders (22%) haalt zwerfvuil weg uit het water of langs de waterkant. Van de Nederlanders met een eigen dak heeft 16% het vergroend. Ook dragen mensen bij door bijvoorbeeld het aanleggen van geveltuintjes die regenwater opvangen of door geen brood te voeren aan eendjes. Ook leggen steeds meer scholen watervriendelijke schoolpleinen aan.

Vijftigplussers vertonen over het algemeen al meer waterbewust gedrag dan jongeren. Bijna een kwart van de Nederlanders (23%) zou een grotere bijdrage willen leveren aan het voorkomen van watertekort of wateroverlast.

vrijdag 23 oktober 2020

Beter Buienradar door zendmasten

Onderzoekers van WUR, KNMI en Deltares zetten de signaalsterkte van commerciële masten voor mobiele telefonie niet alleen in om de regenval tussen twee punten nauwkeurig te meten, zij maken vervolgens ook een weersverwachting tot enkele uren vooruit.

Ruben Imhoff van de Wageningse leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer bekeek samen met collega’s van KNMI en Deltares in Delft hoe zij uit gegevens van telecombedrijven, de zogeheten radiostraalverbindingen in mobiele telefoonnetwerken ofwel commercial microwave links, (CMLs), de intensiteit van regen die tussen twee zendmasten valt konden afleiden.

Het onderzoeksteam vergeleek de gegevens van de KNMI regenradars, zoals Buienradar gebruikt, met de data van de masten van de telecombedrijven op twaalf dagen met regen.

De CML-methode blijkt vrij goed te werken, ook bij hoge neerslagintensiteiten. Soms waren de neerslagverwachtingen zelfs beter dan die van de regenradar, vooral bij zware regenval.

De nieuwe 5G-masten lenen zich nog beter voor voorspellingen. Die staan op nog kortere afstanden van elkaar en geven daarmee nauwkeurigere data. Maar de onderzoekers weten niet hoe dat zal uitpakken, want het is nog niet duidelijk hoe goed het CML-systeem werkt met de hogere zendfrequenties van 5G.

Zijn nut kan het CML-systeem vooral bewijzen in landen waar bijna geen regenradars zijn, maar wel grote steden met radiostraalverbindingen. KNMI en WUR gaan daarom in Nigeria en Sri Lanka uitzoeken of die een uitkomst zijn voor weersvooruitzichten op korte termijn.

donderdag 22 oktober 2020

Medicijnresten zijn risico voor kwaliteit oppervlaktewater

Een nieuwe studie door RIVM en Deltares bevestigt dat medicijnresten een risico zijn voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van meetgegevens van waterbeheerders uit 2017 en 2018.

In 2017 en 2018 werd van 19 verschillende stoffen de risicogrens minimaal één keer overschreden. Stoffen als pijnstillers, antibiotica, bloeddrukverlagers, antidepressiva en anti-epileptica overschreden de risicogrens zelfs meerdere keren. Medicijnresten kunnen het ecosysteem aantasten, omdat ze een risico zijn voor dieren die in het oppervlaktewater leven.

Door uitbreiding van zowel het aantal meetpunten als de meetfrequentie, vonden de onderzoekers nu meer stoffen boven de risicogrens. Deze risicogrens is voor sommige stoffen erg laag. Voor die stoffen waren de metingen niet gevoelig genoeg. De werkelijke hoeveelheid medicijnresten in het oppervlaktewater is waarschijnlijk groter. Daarom kan het werkelijke risico hoger zijn.

De studie onderstreept het belang van het terugdringen van medicijnresten in het oppervlaktewater. Waterschappen, drinkwatermaatschappijen, rijksoverheid, gemeenten, farmaceuten en zorgsector, werken daarvoor samen in de ketenaanpak Medicijnresten uit water.

woensdag 21 oktober 2020

Schutten Koninginnensluis alleen nog rond hoogwater


De Koninginnensluis in Nieuwegein wordt alleen nog bediend rond hoogwater. Omdat de scharnieren van de ebdeuren zijn versleten, worden deze deuren totdat renovatie is uitgevoerd, maar beperkt gebruikt.

De slijtage betreft de ebdeuren. Deze deuren zorgen er bij laag water voor dat het water uit het Merwedekanaal wordt gekeerd, zodat dit niet wegstroomt naar de Lek. Bij hoogwater staat het water op de Lek hoger dan in het kanaal en hoeven deze deuren niet gesloten te worden.

Vanaf 1 november is het recreatievaartseizoen voorbij en wordt de Koninginnensluis alleen bediend op aanvraag. Dat is de standaardprocedure. Bij een verzoek om bediening zal nu worden gekeken welk moment geschikt is om te schutten.

Het is nog niet precies bekend wanneer de renovatie start. Op dit moment werkt Rijkswaterstaat de randvoorwaarden hiervoor verder uit.

Scheepvaart tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek, die de Koninginnensluis geheel wil vermijden, kan varen via het Lekkanaal en de Beatrixsluis. Recreatievaart vanaf de Hollandsche IJssel kan via de Zuidersluis het Amsterdam-Rijnkanaal bereiken.

Foto China Crisis

dinsdag 20 oktober 2020

Visstand in beeld in Dronten

Waterschap Zuiderzeeland brengt de visstand in beeld in de wijken De Munten en De Gilden in Dronten. Dit gebeurt om de relatie tussen de visstand en de waterkwaliteit beter te begrijpen.

Het waterschap werkt hierin samen met de Hengelsportvereniging Lelystad Dronten en de gemeente Dronten.

Voor een goede waterkwaliteit is het belangrijk dat er voldoende zuurstof in het water zit. Zo kunnen waterplanten en -dieren er goed in leven. In wateren van De Munten en De Gilden groeien weinig waterplanten. Dat vergroot de kans op (blauw)algengroei.

maandag 19 oktober 2020

Vanaf 19 oktober 2020 tijdelijke bedienstop van de Balgzandbrug

Vanaf maandag 19 oktober werkt Rijkswaterstaat aan de Balgzandbrug (N99). De brug wordt daarom tot nader order niet bediend.

Vaarwegverkeer kan omvaren via Schagen of Medemblik. Houd rekening met extra vaartijd. Het wegverkeer op de autoweg N99 heeft te maken met één nachtafsluiting vanwege deze werkzaamheden.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verwijderen van de motoren en de generator, die samen zorgen voor het bewegen van de brug. Deze worden vervolgens gereviseerd en teruggeplaatst. Ook vervangen we onderdelen van het bruggedeelte voor het langzame verkeer en voeren we het reguliere onderhoud uit aan de beweegbare delen van de brug.

zondag 18 oktober 2020

Europese en regionale subsidie voor innovaties op gebied van waterzuivering

De Europese Unie en de provincies Overijssel en Gelderland ondersteunen innovaties op gebied van virusdetectie en waterzuivering. Het project NANOX richt zich op direct hergebruik van (gezuiverd) afvalwater als drinkwater, of gelijkwaardige toepassing, waardoor geen of veel minder grondwater gebruikt hoeft te worden.

De vernieuwing van dit project zit in de combinatie van de ‘Holle vezel nanofiltratie’ en ‘Avanced UV’ technologie. De combinatie van deze, door de partners zelf ontwikkelde, technieken leidt tot een sterk verbeterd en duurzaam water-behandelproces van het afvalwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties, of vervuild oppervlaktewater.

Een robuust, bestuurbaar en gecontroleerd proces met een lage CO2 footprint, uitstekende waterkwaliteit en laag chemicaliënverbruik. Hiermee wordt een schaalbare oplossing tot stand gebracht voor de wereldwijde uitdagingen rondom waterkwaliteit en -kwantiteit. Het consortium bestaat uit: NX Filtration (Enschede), Jotem Waterbehandeling (Vriezenveen), Van Remmen UV (Wijhe), Demcon (Optiqua) (Enschede) en Saxion (Enschede).

Zij ontvangen een subsidie van 1,1 miljoen euro van de EU en d Provincies Overijssel en Gelderland.

donderdag 15 oktober 2020

Proeffabriek voor productie van uniek afbreekbaar bioplastic van start

Samen met nog vier waterschappen, kenniscentrum STOWA, technologiebedrijf Paques en duurzaam afval- en energiebedrijf HVC heeft Wetterskip Fryslan een overeenkomst gesloten om in Dordrecht een proeffabriek te bouwen voor de productie van PHBV, een volledig afbreekbaar en duurzaam bioplastic.
PHBV wordt gemaakt uit organische afvalstromen zoals zuiveringsslib, industrieel afvalwater en voedselresten.

PHBV is een natuurlijk polyester van hoge kwaliteit. Dit is volledig afbreekbaar onder natuurlijke omstandigheden in zowel grond en composteringsinstallaties als in zoet - en zout water.

In afvalwater zitten veel vetzuren en in het slib zitten bacteriën. Die bacteriën ‘vreten zich vol’ met de vetzuren. Zoals mensen vet in het lichaam opslaan, slaan deze bacteriën PHBV op. Dit PHBV wordt eruit gehaald, waarna er een poeder overblijft. Dat poeder kan gebruikt worden in verschillende toepassingen.

PHBV is onder andere toe te passen in de land- en tuinbouw. In de proeffabriek worden bijvoorbeeld biologisch afbreekbare potjes voor de agrarische sector getest. Hierdoor is het niet meer nodig de gewassen om te potten tijdens de kweek omdat het potje natuurlijk afgebroken wordt.

Een ander voorbeeld is de toepassing van PHBV in zelfhelend beton voor bijvoorbeeld kelders en tunnels. Door de toevoeging ervan worden scheurtjes in het beton vanzelf weer gedicht. Bijkomend voordeel is dat in zelfhelend beton in veel gevallen minder (krimp)wapening gebruikt hoeft te worden, wat weer bijdraagt aan kostenverlaging en minder milieubelasting.

woensdag 14 oktober 2020

Johan Remkes nieuwe voorzitter Raad van Toezicht Deltares

Sinds 1 oktober is Johan Remkes de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van onderzoeksinstituut Deltares.

Tot 1 juli van dit jaar was Remkes waarnemend burgemeester van Den Haag. Daarvoor was hij onder andere Commissaris van de Koning in Noord-Holland, minister van Binnenlandse Zaken en vice-premier.

Remkes volgt Karla Peijs op die sinds januari 2014 voorzitter was van de Raad van Toezicht van Deltares.

dinsdag 13 oktober 2020

Rijkswaterstaat: Nederland klaar voor storm

Na geslaagde proefsluitingen van de Hollandsche IJsselkering op 16 september 2020 en de Maeslant-en Hartelkering op 20 september 2020 en reguliere werking van Haringvlietsluizen in Zuid-Holland, volgde de geslaagde proefsluiting van de Ramspol bij Kampen op 6 oktober 2020 en op 9 oktober die van de Oosterscheldekering in Zeeland.

Deze proefsluitingen laten zien dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen 2020 - 2021.

Stormen kunnen het hele jaar door voorkomen. Werken aan de bescherming tegen hoogwater en stormvloeden is in Nederland dan ook een blijvende noodzaak. Maar tijdens het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot en met 15 april, is de kans het grootst dat een flinke storm het water zo opstuwt dat de waterstanden extra hoog worden. Alles moet dan op orde zijn.

Ook de Nederlandse kust is klaar voor de storm. Het strand en de duinen zijn een belangrijke troef in onze strijd tegen de zee. Jaarlijks versterken we de kust met gemiddeld 12 miljoen m3 zand. Zo is afgelopen jaar (oktober t/m november 2019) het strand van Scheveningen opgehoogd met 400.000 m3 zand. Ook werden de stranden van Renesse, Nieuwvliet en Dishoek in Zeeland opgehoogd en het strand van Callantsoog (NH). Ook werd er onder water, vlak voor de kust, zand aangebracht bij Nieuwesluis, de Hondsbossche Duinen, Den Helder en Ameland. Het komende jaar staan suppleties gepland in o.a. Texel, Julianadorp, Goeree, Schouwen, Zoutelande en Vlissingen.

maandag 12 oktober 2020

Wie blaast nieuw leven in drie dijkmagazijnen?

Op en aan de dijken van het IJssel- en Markermeer staan drie dijkmagazijnen. Ze zijn grotendeels leeg, of in tijdelijk gebruik.

Daarom wordt gezocht naar ondernemers met plannen voor een nieuwe invulling van de dijkmagazijnen en met oog voor het waterverhaal.

De drie dijkmagazijnen op de Wieringermeerdijk en in Scharwoude staan in een oer-Hollands landschap. De dijken langs het IJsselmeer en het Markermeer vertellen het verhaal van het leven met water en de bescherming ertegen. Ook de dijkmagazijnen speelden in dat verhaal een belangrijke rol. Er lagen zandzakken, zeilen en gereedschap opgeslagen voor het geval er (nood)werkzaamheden aan de dijk moesten worden uitgevoerd. Ook boden ze beschutting en warmte voor de dijkwerkers.

zondag 11 oktober 2020

Waterschap gebruikt innovatieve techniek voor verwijdering medicijnresten uit afvalwater

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat op de rioolwaterzuivering in Houten medicijnresten uit afvalwater verwijderen. Hiervoor wordt een ozoninstallatie geplaatst. Het waterschap is de eerste die deze techniek in Nederland toepast. De bouw van de ozoninstallatie start in oktober 2020. In juni 2021 wordt de installatie in bedrijf genomen.

Onderzoek door het RIVM laat zien dat er reden tot zorg is voor de waterkwaliteit door de aanwezigheid van medicijnresten. Medicijnresten hebben een negatief effect op het waterleven in oppervlaktewater(Het water in sloten, plassen, rivieren en kanalen) en de bereiding van goed drinkwater. Het extra zuiveren van afvalwater is een belangrijke schakel om de aanwezigheid van medicijnresten in oppervlaktewater te verminderen.

Het ministerie I&W heeft subsidie beschikbaar gesteld om hier een bijdrage aan te leveren. De subsidie is bedoeld om technieken in te zetten die al wel in het buitenland worden toegepast, maar nog nieuw zijn voor de Nederlandse zuiveringspraktijk.

Op 28 september heeft het waterschap een samenwerkingsovereenkomst met I&W voor de bouw en het gebruik van de ozoninstallatie ondertekend. Bij de samenwerking ligt de nadruk op ervaring opdoen met het verbeteren van de verwijdering van medicijnresten. De bijdrage van I&W aan dit project bedraagt Euro 1,65 miljoen.

vrijdag 9 oktober 2020

Natuurlijke oever zorgt voor schoner water en meer groen

Half september leverde Waterschap Amstel Gooi en Vecht met de gemeente Utrecht een groene oever langs het ‘Nieuwe Zandpad’ officieel op. De natuurvriendelijke oever verbetert de waterkwaliteit. En meer planten en begroeiing maken ook meer recreatie mogelijk.

Een betere waterkwaliteit zorgt ook voor meer biodiversiteit. Een grote biodiversiteit betekent dat er veel verschillende soorten planten en dieren in een gebied leven.

In 2016 besloten het waterschap en de gemeente samen om het gebied langs het Zandpad opnieuw in te richten. Het waterschap wilde een betere waterkwaliteit en de gemeente Utrecht wilde het gebied mooier en veiliger maken.

donderdag 8 oktober 2020

'Verantwoord hergebruik van afvalwater kan voldoen aan watervraag in de landbouw'

Irrigatie voor de landbouw neemt ongeveer 70 procent van het wereldwijde zoetwatergebruik voor zijn rekening, en levert daardoor een grote bijdrage aan de wereldwijde watertekorten.

Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en KWR Water heeft een manier gevonden om in deze watervraag te voorzien. De onderzoekers stellen voor om afvalwater te gebruiken in ondergrondse irrigatiesystemen, waarbij ze twee vliegen in één klap slaan: er wordt aan de wateraanvraag voldaan, en tegelijkertijd wordt het afvalwater gezuiverd. Volgens het onderzoek kan met deze methode in ongeveer een kwart van de Nederlandse waterbehoefte in de landbouw worden voorzien.

Rioolwaterzuiveringsinstallaties lozen grote hoeveelheden gezuiverd afvalwater. Dit afvalwater vermindert de kwaliteit van de beperkte zoetwatervoorraden op de wereld. Wanneer je dit afvalwater gebruikt in traditionele bovengrondse irrigatiemethodes, komen veldwerkers en gewassen in direct contact met vervuild water. Dit kan ernstige gezondheidsrisico's opleveren.

Momenteel wordt gezuiverd huishoudelijk afvalwater veelal direct geloosd op oppervlaktewateren zoals beken, sloten en meren. Conventionele rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat het water te zuiveren van veel microverontreinigingen. Daardoor bevat gezuiverd afvalwater resten van geneesmiddelen, antibioticaresistente bacteriën en een breed scala aan andere chemicaliën. Vooral in de steeds drogere zomers is dit een probleem: er is meer water nodig voor irrigatie dan beschikbaar is, en oppervlaktewateren in de nabijheid van rioolwaterzuiveringsinstallaties worden voornamelijk gevoed met gezuiverd afvalwater. Water uit deze beken, sloten en meren wordt in veel gevallen rechtstreeks op gewassen aangebracht door middel van bovengrondse irrigatie, waardoor microverontreinigingen en menselijke ziekteverwekkers onbedoeld direct  met de gewassen in contact komen.

woensdag 7 oktober 2020

Plannen voor ‘vernatten’ Naardermeer

Om de verdroging van het Naardermeer en omliggende gebieden te stoppen en de natuur te herstellen, gaat het waterpeil in de zogenaamde ‘schil’ rond dit gebied omhoog. Eén van de stappen om dat te bereiken is het wijzigen van het bestemmingsplan. Dit gebeurt met het Provinciaal Inpassingsplan Schil Naardermeer, dat vanaf 5 oktober ter inzage ligt.

maandag 5 oktober 2020

Irrigatie vanuit grondwater maakt hergebruik behandeld rioolwater mogelijk

Onze zomers worden steeds droger en er is steeds vaker sprake van waterschaarste. Onderzoekers van onder meer het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica van de UvA keken hoe gezuiverd rioolwater in de landbouw kan worden hergebruikt door irrigatie vanuit het grondwater. De focus lag op Nederland, waar jaarlijks de totale bovengrondse irrigatiewatervraag 144 miljoen m3 bedraagt, met pieken tot 256 miljoen m3 bij zeer droge zomers.

De onderzoekers laten zien dat hergebruik van water uit rioolwaterzuiveringsinstallaties de landbouw kan voorzien tot 25% van de waterbehoefte en dat 78% tot 84% van het totaal beschikbare rioolwaterzuiveringswater kan worden hergebruikt.

Het gebruik van gezuiverd (en soms zelfs ongezuiverd) rioolwater wordt al op brede schaal toegepast via bovengrondse irrigatie, met name in het Midden Oosten, Zuid- en Noord-Afrika en de Mediterrane landen waar weinig zoetwater beschikbaar is. Deze vorm van irrigatie heeft echter nadelen, zoals snelle verdamping en een risico voor landarbeiders en gewassen, omdat bij bovengrondse irrigatie direct contact is met het rioolwater. Dit brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee.

De focus in het onderzoek lag op Nederland, omdat ons land een ideale studielocatie is: een zeer dichtbevolkt land, met 1,9 miljoen hectare akkerland en goed verspreide rioolwaterzuiveringsinstallaties over het gehele land.

Aa en Maas: Denk en praat mee over het Waterbeheerplan 2022-2027


Waterschap Aa en Maas nodigt inwoners en bedrijven uit om mee te denken en praten over de invulling van het waterbeheerplan. Het plan dat men elke zes jaar maakt.

Om in gesprek te komen met inwoners en bedrijven organiseert het waterschap drie online bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen inwoners en bedrijven aangeven wat zij belangrijk vinden.

De eerste online bijeenkomsten zijn op maandag 5 of woensdag 7 oktober.

donderdag 1 oktober 2020

Dammen beïnvloeden beschikbaarheid van stikstof en fosfaat stroomafwaarts

Waterkracht is 's werelds grootste bron van energieopwekking. Over het algemeen wordt aangenomen dat reservoirs van waterkrachtcentrales voedingsstoffen vasthouden, en dat dit stroomafwaarts een aanzienlijk negatief effect heeft op de primaire productiviteit, visserijvangsten en voedselzekerheid.

Een internationaal onderzoeksteam, waaronder Prof. Jef Huisman van de Universiteit van Amsterdam, toont nu aan dat waterkrachtreservoirs in de bovenstroom van de Mekong rivier in China geen stikstof en fosfaat vasthouden, maar wel invloed hebben op de biologische beschikbaarheid van deze voedingsstoffen stroomafwaarts. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift National Science Review.

Het aantal waterkrachtdammen in rivieren is de afgelopen 100 jaar drastisch toegenomen voor energievoorziening, het inperken van klimaatverandering en economische ontwikkeling. Recente studies hebben zicht met name gericht op de negatieve gevolgen van de aanleg van dammen, zoals het vasthouden van voedingsstoffen. Als voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat worden vastgehouden door dammen stroomopwaarts, kan dit de productiviteit van ecosystemen verminderen en daarmee ook de visserijopbrengsten stroomafwaarts.

In tegenstelling tot de verwachting, laat de nieuwe studie zien dat waterkrachtreservoirs in de bovenstroom van de Mekong rivier geen stikstof of fosfor vasthouden. Dit komt doordat het water langere tijd in deze stilstaande reservoirs blijft, wat zorgt voor de vorming van lagen in de watermassa. Deze zogenoemde verticale stratificatie resulteert in lage zuurstofconcentraties in de diepere waterlagen en in het sediment, waardoor fosfaat vrijkomt uit het sediment en stikstof wordt omgezet naar ammonium.