Ads Top

Overijssel maakt werk van schone drinkwaterbronnen

Het Overijsselse drinkwater is van goede kwaliteit. Om ook in de toekomst over voldoende en schoon drinkwater te beschikken, voert de provincie Overijssel, samen met de Overijsselse gemeenten en waterschappen, waterbedrijf Vitens, LTO-Noord en Cumela verschillende maatregelen uit om de Overijsselse drinkwaterbronnen te beschermen.

Op maandag 2 juli 2018 zijn hiervoor bij de Watertoren in Deventer de overeenkomsten ‘Samen werken aan schone bronnen’ en ‘Aanpak nitraat in 6 grondwaterbeschermingsgebieden’ ondertekend.

Tot en met 2022 worden 26 verschillende maatregelen uitgevoerd. Ook willen de betrokken partijen de bewustwording bij inwoners en organisaties voor schoon drinkwater vergroten. Daarom is op 2 juli het startsein gegeven voor de campagne ‘Bescherm je drinkwater’. Hierin ligt de focus op het verminderen van medicijnresten in grondwater.

Gedeputeerde Bert Boerman, verantwoordelijk voor water in de provincie Overijssel: “Voldoende en schoon drinkwater is van levensbelang. Voor een duurzaam veilige drinkwatervoorziening is het belangrijk om te weten welke risico’s de bronnen van verontreinigingen vormen en met welke maatregelen we die kunnen voorkomen of beperken. Samen met partners en inwoners moeten we voorkomen dat zuivering van het grondwater steeds duurder en complexer wordt, zodat de productie van ons drinkwater betaalbaar blijft.”

De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor voldoende en schone drinkwaterbronnen. Voor alle 23 waterwingebieden in Overijssel is daarom de kwaliteit en kwantiteit van het (grond)water, de bronnen van verontreiniging en de kwetsbaarheid van het bodem-watersysteem via gebiedsdossiers in beeld gebracht. Door de uitvoering van de maatregelen werken de betrokken partijen gericht aan het voorkomen dan wel verminderen van nieuwe verontreinigingen.

De maatregelen richten zich ondere andere op de opvang van water dat van de weg af stroomt in zeer kwetsbare gebieden, vermindering van gewasbeschermingsmiddelen door particulieren, het inleveren van niet meer toegelaten middelen gemakkelijker maken, beschermingszones opnemen in bestemmingsplannen en het monitoren van grondwater op nieuwe stoffen. Daarnaast wordt met educatie en voorlichting de bewustwording vergroot. Zo worden eigenaren van woningen en panden in waterwingebieden geïnformeerd over de regels die gelden in zo’n gebied en welke mogelijkheden zij hebben om zelf bij te dragen aan een goede drinkwaterkwaliteit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.