Ads Top

Toenemende waterrisico’s staan duurzame ontwikkeling in de weg

Het rapport The geography of future water challenges van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) laat zien dat watergerelateerde risico’s duurzame internationale ontwikkeling in de weg staan. Er is dus werk aan de winkel. De waterschappen dragen daar graag een steentje aan bij. Bijvoorbeeld met de Blue Deal, een programma om wereldwijd 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd aan schoon, voldoende en veilig water helpen.

Droogte, overstromingen en slechte sanitaire voorzieningen zorgen voor de grootste watergerelateerde uitdagingen. Vooral het gebrek aan sanitaire voorzieningen – riolering en drinkwatervoorziening – treft jaarlijks een groot deel van de wereldbevolking.
Naar verwachting hebben in 2050 ruim 2 miljard mensen nog onvoldoende sanitaire voorzieningen, wat leidt tot veel ziektes en overlijden. Door een combinatie van een sterke bevolkingsgroei, een toenemend tekort aan water en een laag inkomen per hoofd van de bevolking, zou Afrika een hotspotgebied kunnen worden voor migratie en mogelijk ook voor watergerelateerde conflicten.
Verder kunnen de 3700 nieuw geplande dammen voor waterkrachtcentrales in combinatie met de toenemende watervraag tot groeiende spanningen leiden in grensoverschrijdende rivierstroomgebieden.

Het PBL-rapport laat onder meer zien dat de voedselproductie in de nu al kwetsbare gebieden verder onder druk zal komen te staan als de huidige trends doorzetten. Verbeterd watermanagement kan daar verandering in brengen en ervoor zorgen dat de landbouwproductie in delen van Sub-Sahara-Afrika, centraal Azië en het Midden-Oosten met meer dan 40% toeneemt.

Verder neemt het aantal mensen in overstromingsgevoelige gebieden toe – van ruim 1 miljard tot circa 1,6 miljard – en zullen de rivieren en kustzeeën verder vervuilen. Dat komt vooral door een verwachte verdubbeling van de lozing van ongezuiverd afvalwater vanuit de snelgroeiende steden in ontwikkelingslanden.

Het PBL-rapport maakt ook duidelijk dat de mondiale duurzaamheidsdoelen niet binnen bereik komen als het internationale waterbeleid niet wordt verbeterd. Zo is er meer internationale samenwerking nodig.

De Blue Deal is een programma van de waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat dat langdurige partnerschappen mogelijk maakt tussen waterbeheerders in Nederland en het buitenland. Die partnerschappen werken, met 2030 als horizon, aan schoon, voldoende en veilig water. En werken zo aan oplossingen voor de problemen die het PBL-rapport schetst.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.