Ads Top

Meer droogte in Europa door klimaatverandering

Door opwarming van de aarde krijgen we te maken met langere periodes van droogte in Europa, die een groter oppervlak bestrijken en meer impact hebben op de mens dan voorheen.

Dit schrijft een internationaal team van onderzoekers, waaronder onderzoekers van de Universiteit Utrecht, in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

Volgens de resultaten van het onderzoeksteam, dat naast hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht bestaat uit wetenschappers uit Duitsland, de VS en het Verenigd Koninkrijk, zal bij een temperatuurstijging van 3 graden leiden tot een twee keer zo groot oppervlak dat te maken krijgen met droogte.

Als we de temperatuurstijging kunnen terugdringen naar 1,5 graad, zoals bepaald is in het Parijse klimaatakkoord, kunnen de droogtegebieden beperkt worden. Met uitzondering van Scandinavië zullen periodes van droogte drie tot vier keer langer duren dan in het verleden, en treft tot 400 miljoen mensen.

Vooral het Middellandse Zeegebied wordt getroffen, zo blijkt uit de modelstudie. Als het driegradenscenario werkelijkheid wordt kunnen langere en grotere periodes van droogte tweemaal zoveel voorkomen; droogte wordt dan in veel delen van Europa de normale gang van zaken. Een temperatuurstijging van 3 graden betekent dan ook dat het grondwater 35 millimeter lager komt te staan, tot een diepte van 2 meter. Met andere woorden: per vierkante kilometer land is er 35000 kubieke meter minder water beschikbaar, oftewel 14 Olympische zwembaden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.