Ads Top

Uitbreiding rioolwaterzuivering Kampen in volle gang

De nieuwbouw van een opvoergemaal, slibbuffer en beluchtingscircuit zijn de belangrijkste onderdelen van de uitbreiding van de rioolwaterzuivering. Hiervoor zijn inmiddels de funderingen gerealiseerd, bekistingen aangebracht en beton gestort voor de werkvloeren.

De uitbreiding van de rioolwaterzuivering aan de Oslokade 2 in Kampen is noodzakelijk omdat de installatie volbelast is. Verdere toename van bewoners en industrie in Kampen en IJsselmuiden is reden van de uitbreiding om aan de gestelde eisen voor lozing van het gezuiverde water in de IJssel te blijven voldoen. Na de uitbreiding is de zuiveringscapaciteit van de installatie verhoogd van 81.500 naar 98.000 vervuilingseenheden (ve). 1 ve staat voor de vervuilingswaarde van het afvalwater dat gemiddeld door 1 persoon per etmaal wordt geloosd.

Ook voert het waterschap een maatregel uit om energie te besparen. Dit gaat om de vervanging van 3 blowers (installaties om zuurstof in te blazen voor het zuiveringsproces) voor moderne energiezuinige installaties. Dit levert een jaarlijkse besparing op van € 12.000.
Kosten en planning

Om de uitbreiding te kunnen realiseren is een krediet nodig van 8,35 miljoen euro. De planning is erop gericht dat de werkzaamheden aan het eind van dit jaar zijn afgerond.

Bij het zuiveren van afvalwater komt slib vrij. Tot voor kort werd dit slib vergist op de rioolwaterzuivering Kampen. Om reden van efficiëntie vindt de slibvergisting niet meer in Kampen plaatst maar op de nieuwe installatie op de rioolwaterzuivering Zwolle die in juni 2018 in bedrijf gaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.