Ads Top

Proefvakken Kleirijperij gevuld

Onlangs is de eerste slib gestort in de proefvakken van de Pilot Kleirijerij Oterdum bij Delfzijl. In dit pilotproject wordt getest wat de beste manier is om slib uit de Eems Dollard te laten drogen tot klei. De klei die vrijkomt gebruiken we voor de aanleg van de Brede Groene Dijk.

In de kleirijperij ontwikkelt het slib langzaam tot klei door processen als ontwatering, ontzilting en verdamping. De kleirijperij heeft 15 verschillende proefvakken, waarin onderzoekers testen welke manieren het best werken. De methoden variëren van beplanten met zeekraal of riet tot omwoelen van de klei en het aanbrengen van zand om de ontwatering en verdamping te stimuleren.

Naar verwachting is de klei na drie jaar voldoende gerijpt en klaar voor gebruik. Men wil 70.000 m3 van die gerijpte klei gebruiken om 1 kilometer dijk te versterken in de pilot ‘Brede Groene Dijk’. Dit is een dijk met een flauwe helling, bekleed met een relatief dikke laag klei en gras.

De ambitie is om in 2022 jaarlijks 1 miljoen ton slib te onttrekken aan de Eems-Dollard. Dit heeft een positief effect op de unieke ecologische waarde van het estuarium. In de Eems Dollard is nu te veel slib aanwezig. De waterkwaliteit is daardoor niet goed en de biodiversiteit neemt af.

De pilot levert veel kennis op over de rijping van baggerslib tot klei en de bruikbaarheid ervan. Deze kennis is ook elders in Nederland van grote waarde, bijvoorbeeld in de Westerschelde. Nederland kan als baggerland deze kennis internationaal toepassen; ook estuaria elders in de wereld hebben te kampen met slibproblematiek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.