Ads Top

Meer Europese samenwerking nodig bij muskus- en beverratbestrijding

Er is meer Europese samenwerking nodig op het gebied van de bestrijding van invasieve exoten, zoals muskus- en beverratten. Die oproep deed watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen namens de waterschappen tijdens een conferentie in het Europees Parlement.
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik organiseerde deze bijeenkomst om ook in Brussel meer aandacht te vragen voor dit onderwerp.

In het laaggelegen Nederland is de kwaliteit van dijken van groot belang voor onze veiligheid, economie en natuur. Daarom bestrijden we in Nederland al heel lang diersoorten die in onze dijken graven. De muskusrat is daarvan het bekendste voorbeeld en de laatste decennia hoort de beverrat daar ook bij.

De beverrat rukt langzaam op van Oost- naar West-Duitsland en bereikt ook steeds vaker ons land. Sinds 2013 zijn er jaarlijks steeds meer beverratten te vinden langs de Duitse grens.

Ook in Duitsland wordt beoordeeld of de bestrijding verder kan worden geïntensiveerd. Ook wordt er al samengewerkt met Nederland. Dit mede vanwege de plaatsing van de beverrat op de Europese lijst van invasieve soorten die bestreden moeten worden.

Ook op andere plekken in Europa en langs de Nederlandse grens moet er meer worden samengewerkt op het gebied van muskusrat- en beverratbestrijding. De Europese Commissie kan hierbij helpen. Dat is afgesproken in de Europese verordening invasieve exoten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.