Ads Top

Betere afstemming projecten nutsbedrijven en gemeenten dankzij nieuwe online tool

Sinds eind november loopt de pilot bij Oasen met SynergieNL. Dit is een data-onafhankelijk online platform om projecten van verschillende partijen, zoals nutsbedrijven en gemeenten, met elkaar af te stemmen en te initiëren.

Op het moment dat nutsbedrijf Oasen of een andere partij een plan van een project in het systeem zet, wordt dit direct zichtbaar voor alle partijen. In een oogopslag is te zien of andere partijen plannen hebben in dezelfde tijd of binnen vijf jaar in het zelfde gebied. Door het invullen van een vinkje kunnen andere partijen in de online tool aangeven of ze aan willen haken. De partijen kunnen vervolgens met elkaar om tafel en de plannen op elkaar afstemmen. Het kan dus zijn dat een gemeente plannen heeft om over vier jaar in een zelfde gebied een project uit te voeren als Oasen volgend jaar. Met elkaar kunnen we kijken of we de werkzaamheden naar voren kunnen halen of naar achteren kunnen schuiven en zo de projecten te combineren en op elkaar af te stemmen. Het systeem helpt dus ook om beslissingen te nemen over het tijdstip van de uitvoering van een project.

Binnen het voorzieningsgebied is gemeente Nieuwkoop de eerste gemeente die meedraait met de pilot. Tijdens het eerste nutsoverleg ‘nieuwe stijl’ besprak de gemeente de projecten met behulp van SynergieNL. Tijdens het overleg konden ze vrijwel direct beslissen om wel of niet mee te gaan met een project. Oasen kan tijdens het overleg al de intentie uitspreken om eventueel mee te gaan om oude leidingen te vervangen binnen het zelfde project.

De bedoeling is om projecten op langere termijn, langer dan vijf jaar, met en op elkaar af te stemmen. Zo kunnen we vroegtijdig projecten inplannen en daarmee vooraf een beter beeld krijgen van de te verwachten werkzaamheden en investeringskosten. We hopen dat er de komende jaren meer gemeenten en nutsbedrijven zullen aanhaken. Hoe meer partijen gebruik maken van de tool, hoe meer overlap en samenwerkingsmogelijkheden er zijn.




Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.