Ads Top

Als een vis in doorstromend water

Gemalen, stuwen, dammen en sluizen: je zal er maar doorheen moeten als vis. Deze barrières beletten vissen om te zwemmen naar waar ze willen zijn. Naar bijvoorbeeld water dat zouter of zoeter is, of waar meer voedsel is of een partner om nieuwe visjes mee te maken.

Met name trekvissen - paling, driedoornige stekelbaars en spiering - die migreren tussen zoet en zout water hebben het zwaar. Barrières in de trekroutes leiden tot een afname van de hoeveelheid en het aantal soorten vissen.

De afgelopen jaren zijn er rondom het Noordzeekanaal al veel maatregelen getroffen om migratiemogelijkheden voor trekvissen te verbeteren. Zo is een tiental vispassages aangelegd, zoals bij de zeesluizen in IJmuiden, het boezemgemaal Halfweg, de poldergemalen De Waker en Kadoelen en bij de Oranjesluizen. Hiermee werken de waterbeheerders samen aan een gezonde visstand en goede waterkwaliteit. Een goede visstand draagt bij aan een gezond ecosysteem in de Nederlandse wateren.

Dit najaar start in het Noordzeekanaalgebied een onderzoek naar het gedrag, de routes van polder naar zee en het passagesucces van schieralen (volwassen paling) bij de objecten en vispassages. Innovatieve merk- en zendertechnieken gaan daarbij helpen. Het passagesucces van de schieraal, het klinkt als een goed boek. Het wordt nog beter: In het voorjaar van 2018 worden de glasaal (jonge paling) en de driedoornige stekelbaars onderzocht.

Onderzocht wordt hoe snel en over welke afstanden de vissen zwemmen. De vraag is: zijn de vispassages voor hen goed te doen.  Het passagesucces van andere soorten vis wordt in 2019 onderzocht. Eind 2019 wordt het onderzoek afgerond, geëvalueerd en worden de resultaten gedeeld. Aan de hand van de onderzoeksresultaten kunnen er acties worden ondernomen om de doorstroom van de trekvis te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.