Ads Top

Waterschappen en ministeries: samen wereldwijd waterbeheer verbeteren

Op woensdag 1 november spreken de ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat en Dutch Water Authorities (de waterschappen) de intentie uit om internationaal samen te gaan werken. Met deze Blue Deal willen de ministeries en de waterschappen 20 miljoen mensen in 40 stroomgebieden wereldwijd beter beschermen tegen water, beter toegang geven tot water en betere waterkwaliteit bieden.

De ministeries van Buitenlandse Zaken, Economische Zaken en Klimaat, en Infrastructuur en Waterstaat en de waterschappen willen met een praktisch programma wereldwijd projecten gaan opzetten die meer impact hebben dan het werk dat nu al wordt gedaan. Met de ondertekening van de intentieverklaring wordt de aftrap gegeven voor de verdere uitwerking van deze plannen. Tijdens Wereld Waterdag, op 22 maart 2018, willen de partijen de Blue Deal af hebben en presenteren.

Hein Pieper, vicevoorzitter Unie van Waterschappen: “Als waterschappen willen we onze expertise op het gebied van regionaal waterbeheer graag delen met landen die dezelfde uitdagingen hebben. En wij willen ook graag van hen leren! Daarnaast willen we dat onze inzet op internationale samenwerking geen druppel op een gloeiende plaat is, maar daadwerkelijk bijdraagt aan een veiligere, schonere, gezondere wereld. Door de beoogde afspraken met de ministeries kunnen we onze activiteiten naar een hoger plan brengen en echt een verschil maken.”

Christiaan Rebergen, directeur-generaal ministerie van Buitenlandse Zaken: “Nederland staat wereldwijd bekend om onze expertise op watergebied. Met de Blue Deal verbinden de drie ministeries hun internationale inzet op watergebied met de regionale uitvoeringskracht van de waterschappen. Deze bundeling van krachten moet leiden tot minder overstromingen, betere toegang tot water en betere waterkwaliteit in verschillende gebieden over de hele wereld.”

De intentieverklaring voor de Blue Deal wordt ondertekend door Hein Pieper namens de 21 waterschappen en door Christiaan Rebergen namens de drie ministeries. De ondertekening vindt plaats tijdens de conferentie van de Amsterdam International Water Week (AIWW) in de RAI. Op de AIWW komen beleidmakers, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties van over de hele wereld samen om hun ideeën over beter wa-terbeheer te delen. Dit jaar staat de week in het teken van een duurzame toekomst: hoe wordt de wereld klimaatbestendiger en circulair?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.