Ads Top

Heijmans, BPD en Tauw: Overheden, pak regie in integrale samenwerking voor klimaatbestendig bouwen

Bij ontwikkelingen in Nederland hebben wij altijd met water te maken: van gebiedsverkenning tot planontwerp en realisatiefase. Om in de toekomst droge voeten te houden in woonwijken en leefgebieden moeten gemeentes, provincies en waterschappen nu meer rekening houden met klimaatbestendigheid in de plannen die ze maken en opdrachten die ze uitschrijven. Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie 2018 dat tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd, is de eerste stap, maar nu moet er worden doorgepakt.

Onze leefomgeving is de komende jaren sterk in beweging. We renoveren veel wijken, willen enorme aantallen woningen bouwen en herontwikkelen. De vraag zou oplopen naar ruim 1 miljoen nieuwe woningen tot 2030. Ook ligt er een flinke vervangingsopgave voor riolering, het drinkwater- en gasnet. Het moge duidelijk zijn dat deze ontwikkelingen een grote impact hebben op de inrichting van de openbare ruimte en een claim op de natuur- en waterhuishouding leggen.

Het is noodzakelijk dat klimaatverandering en de omgang met (meer) water en hittestress een plek vinden bij het verder uitwerken van deze plannen. We zien dat nu nog te weinig. Nog voordat de eerste schop de grond ingaat, moeten opdrachtgever(s) en opdrachtnemer(s) het eens worden over ontwerpuitgangspunten en maatregelen die nodig zijn om ons leefgebied toekomstbestendig te maken. Zo wordt het een zaak van vandaag. Bovendien weten we samen meer.

Waar excellente opdrachtgevers om een klimaatadaptieve woonwijk of gebieds(her)ontwikkeling vragen, is al een glimp van de toekomst op te vangen. Zoals in Sloterdijk, Westergouwe, Arnhem Coberco, Kampen Reeve, voorbeeldenboek klimaatbestendig inrichten en wateroverlastlandschapskaart. Watergezant Henk Ovink heeft het onlangs weer benadrukt: "Technologie alleen gaat ons niet redden. Echte innovaties werken en leveren meerwaarde door hun integrale en inclusieve aanpak van de waterproblemen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.