Ads Top

Vermoedelijk botulisme in visvijver van het Hulsbeek in Oldenzaal

Een dezer dagen zijn dode eenden aangetroffen in de visvijver van het Hulsbeek in Oldenzaal. Door de symptomen van de dieren bestaat het vermoeden dat het gaat om botulisme. Een dode eend is opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Het duurt ongeveer twee weken voordat het bekend is om welk type botulisme het gaat.

Bij de visvijver zijn waarschuwingsbordjes geplaatst met het dringende advies om niet het water in te gaan, niet te vissen en honden aangelijnd te houden. We houden de komende dagen extra inspectierondes. Dode dieren worden onmiddellijk weggehaald. Verder is er zuurstofrijk water ingelaten in de visvijver.

Botulisme is een bacterie die van nature voorkomt in het oppervlaktewater en waterbodems. De bacterie floreert in zuurstofarm water met een watertemperatuur van boven de 20 graden Celsius en gedijt goed in eiwit in de vorm van een kadaver. Door botulisme aangetaste vogels zijn herkenbaar doordat de vogels traag zijn, slecht of niet vliegen en moeilijk lopen. Dode dieren die in het water liggen, zijn een nieuwe bron van besmetting. Vermijd daarom water waarin dode dieren drijven en raak dode dieren nooit met blote handen aan. Het snel ruimen van kadavers gaat de verspreiding van botulisme tegen. Waarschuw zo snel mogelijk het waterschap zodat medewerkers de dode dieren weg kunnen halen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.