Ads Top

Versterking Nijkerkerbrug (N301) definitief gegund aan Combinatie NU

Rijkswaterstaat gunt de versterking van de Nijkerkerbrug definitief aan Combinatie NU (Mourik, BESIX). Onderlinge samenwerking was een doorslaggevend criterium in deze aanbesteding. Voordat er definitief gegund werd, hebben Combinatie NU en Rijkswaterstaat sinds oktober 2016 het project voorbereid.

Deze aanbesteding hoort bij het project DOEN, dat als doelstelling heeft om te leren hoe de samenwerking tussen Rijkswaterstaat en marktpartijen verder kan worden verbeterd. Het projectteam kreeg toestemming om nieuwe werkwijzen te ontwikkelen en toe te passen, waarbij voldoen aan de wet uiteraard een voorwaarde was en is. Dit project is een goed voorbeeld van toepassing van de Marktvisie. Met de Marktvisie willen Rijkswaterstaat, andere (publieke) opdrachtgevers en de markt de samenwerking vormgeven voor de toekomst
  
De markt werd al in de voorbereidingsfase bij de aanbesteding betrokken in een openbare sessie. Vervolgens dachten een aantal vertegenwoordigers van verschillende brancheverenigingen mee over het inkoopplan voor de Nijkerkerbrug. Uniek aan deze aanbestedingsprocedure is dat er niet werd geselecteerd op prijs en oplossing voor de brug, maar op de beste samenwerkingspartner voor dit specifieke project. Combinatie NU kwam als beste partij uit de selectieprocedure.
Jan-Co van den Doel, projectmanager namens Combinatie NU, heeft de afgelopen periode ervaren als 'een boeiend traject waarin niet de discussie maar het gesprek centraal stond'. Marlotte Koster en Peter Bouwman (projectmanagers RWS) zien de gunning als 'de kroon op een periode waarin Combinatie NU en Rijkswaterstaat intensief optrokken in 1 team'.
  
In de afgelopen periode werkten Combinatie NU en Rijkswaterstaat aan het ontwerp. Om een zo goed mogelijk ontwerp te maken, waren hierbij ook de beheerder van de brug en een vertegenwoordiging van de omgeving betrokken. De prijs, die ook gezamenlijk werd vastgesteld, volgde op de scope, de afspraken over de onderlinge samenwerking en de risicoverdeling. Op basis hiervan schreven Rijkswaterstaat en Combinatie NU het contract dat nu formeel de overeenkomst is voor de renovatie van de Nijkerkerbrug. Voor het projectteam is het contract veel méér dan een document met regels en afspraken. Het is een handleiding waarin duidelijk wordt hoe het projectteam samenwerkt. De totstandkoming van deze handleiding was belangrijker dan de vastlegging, omdat de afspraken samen bedacht en doorleefd zijn. De aanbieding voldeed aan de eisen uit de aanbestedingsleidraad en heeft tot de definitieve gunning geleid.
   
Door de toegenomen verkeersdrukte en de zwaardere voertuigen, moet de Nijkerkerbrug versterkt worden. Met de omgeving is het projectteam gekomen tot een ontwerp-oplossing waarbij de werkzaamheden voornamelijk aan de onderzijde van de brug plaatsvinden. Hinder blijft daardoor tot een minimum beperkt. De werkzaamheden beginnen na de zomervakantie van 2017. Werkzaamheden die hinder of afsluiting veroorzaken, worden in het voorjaar van 2018 uitgevoerd. In het derde kwartaal van 2018 is het project gereed.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.