Ads Top

Zwemmen in de rivieren levensgevaarlijk

De strandjes langs de rivieren trekken elke zomer weer mensen die er van het mooie weer willen genieten. Het is dan heel aantrekkelijk tijdens warme zomerdagen, om verkoeling te zoeken in het rivierwater. Daar schuilt echter een groot gevaar in. Elk jaar verdrinken er weer mensen in de rivieren. Waarom is eigenlijk het levensgevaarlijk in rivieren te zwemmen?

Het water tussen de kribben ziet er op het oog veilig uit. De rivierstrandjes zijn echter niet ingericht om te zwemmen en zelfs niet om pootje te baden. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien.

De stroming is erg gevaarlijk, die kan plaatselijk heel sterk zijn. Ook in het water tussen de kribben kan flinke stroming voorkomen, er zijn gevaarlijke onderstromen en er kunnen zich draaikolken voordoen. Dit is zelfs voor geoefende zwemmers heel gevaarlijk.

De scheepvaart levert nog extra gevaar op. Een schip kan niet zomaar uitwijken of remmen. De grote schepen kunnen een enorme zuiging veroorzaken, ook in het water tussen de kribben. Iemand die zich tussen de kribben bevindt, kan zomaar de rivier in getrokken worden.

De provincie Gelderland wijst elk jaar de wateren aan die geschikt zijn om te zwemmen. Daar wordt de waterkwaliteit en de veiligheid gecontroleerd en er zijn ook meestal een aantal voorzieningen zoals toiletten. Deze zwemwateren zijn te vinden op de website Zwemwater.nl. De provincie en Rijkswaterstaat adviseren iedereen om alleen op die locaties te zwemmen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.