Ads Top

Duurzame damwand Beatrixsluis Almere

In aanwezigheid van gedeputeerde Jan-Nico Appelman zijn onlangs de eerste damwandplanken van gerecycled composiet geplaatst bij de Beatrixsluis in Almere.  Het project is mede mogelijk gemaakt door toekenning van een voucher die door de stichting Compoworld aan Hogeschool Windesheim (Zwolle) is uitgereikt. De provincie heeft deze voucher gefinancierd.

Verschillende partijen in Flevoland houden zich al langer bezig met de benutting van duurzame materialen, zoals composieten. Vijf jaar geleden werd de stichting CompoWorld opgericht, die composiet (vezelversterkende kunststoffen) ontwikkelt en toepast. Eén van de praktijkprojecten die deze stichting uitvoert is ‘Van de sloot in de wal’, waarbij oude polyester plezierbootjes een nieuwe bestemming krijgen in de vorm van damwandplanken.

Normaal gesproken komen miljoenen vaartuigen op de sloop terecht, omdat het polyester vanwege zijn hardheid niet kan worden hergebruikt. Onderzoekers van Hogeschool Windesheim hebben nu een manier gevonden om het materiaal te verwerken in een damwand. De nieuwe beschoeiing gaat minimaal 4 keer langer mee dan beschoeiingen die van tropisch hardhout worden gemaakt. Bovendien hoeven voor deze composieten wanden geen bomen gekapt te worden. Naast Hogeschool Windesheim werkt stichting CompoWorld in dit project ook samen met Reimert Bouw en Infrastructuur (Almere), Waterschap Zuiderzeeland, Bootjessloperij het Harpje en Werkbedrijf Lelystad.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.