Ads Top

Nieuwe inspectiecamera voor winputten Oasen

Jaarlijks voert waterbedrijf Oasen onderhoud en regeneraties uit aan de winputten. Om de regeneraties nog beter uit te kunnen voeren en meer inzicht te krijgen in de status van de winputten is een inspectiecamera aangeschaft. Tot nu toe huurde Oasen deze speciale camera, maar met een eigen camera kunnen we de kwaliteit van de winputten nog beter waarborgen. Vorige week namen onderhoudsmedewerkers  de camera voor het eerst in gebruik. Deze inspectiecamera kan tot 200 meter diep en beschikt over verlichting en een 360 graden view. Zo kunnen de winputten worden gecontroleerd op bijvoorbeeld aangroei of scheuren in de buis van de put.

Volgens Hans van Woerden, hydrologisch onderzoeker van Oasen, verlopen de eerste inspecties naar wens: “De camera is erg eenvoudig in gebruik en alles ging prima. We hebben de eerste winput nu met deze camera uitgebreid gecontroleerd en de beelden opgeslagen in een archief. In totaal staan er voor deze zomer nog zo’n vijftig winputten op onze lijst, die twee teams de komende maanden zullen gaan regenereren en inspecteren.”

Oasen gebruikt winputten om grondwater uit tientallen meters diepe zandlagen op te pompen. De putten bestaan uit lange buizen met een filter in de zandlaag waar het water de put instroomt en met een pomp omhoog wordt gepompt. Na verloop van tijd  raken de winputten verstopt. Dat gebeurt doordat kleine bodemdeeltjes rond de filteromstortingen blijven steken. De waterstroom naar de put gaat daardoor steeds moeizamer lopen. We kunnen dit oplossen door de put te regenereren. Dit gebeurt altijd in het voorjaar en de zomer. Dit is namelijk de periode waarin het land droger begint te worden en onze winvelden beter toegankelijk zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.