Ads Top

Startsein campagne ‘Bescherm je Drinkwater’ gegeven

Josan Meijers van de provincie Gelderland, Jelle Hannema van Vitens en Ine van Burgsteden (wethouder in Arnhem) gaven 12 mei 2017 het startsein voor de publiekscampagne ‘Bescherm je drinkwater’. Het doel is om mensen bewuster te maken van de invloed van hun eigen handelen als het om grondwater gaat.

Uit onderzoek van Kantar Public (voorheen TNS NIPO) blijkt dat bijna de helft van tuinbezitters chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt op hun erf. Dat is zorgelijk, want deze stoffen komen uiteindelijk in het grondwater waarvan drinkwater gemaakt wordt terecht.

In de provincie Gelderland zijn 42 grondwaterbeschermingsgebieden. Dit betekent dat veel mensen op de Gelderse drinkwatervoorraad wonen. In alle beschermingsgebieden ziet Vitens de gevolgen van menselijk handelen. Bijvoorbeeld door de genoemde tuiniers die chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken of wanneer mensen chemische schoonmaakmiddelen gebruiken.

Om bewoners van grondwaterbeschermingsgebieden bewust te maken van hun invloed op de kwaliteit van het drinkwater plaatst Vitens gedurende de campagneperiode reusachtige rietjes in Arnhem, Druten, Nijmegen en Dieren. Deze verbeelden dat het water in de grond de bron van ons drinkwater is.

Volgens gedeputeerde Josan Meijers is schoon grondwater iets om heel zuinig op te zijn: ’Water is een eerste levensbehoefte. We vinden het zo vanzelfsprekend dat we het hebben, en dat het schoon is, maar dat is het echt niet.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.