Ads Top

Waternet gaat kalkkorrels maken

Op donderdag 13 april zijn Waternet en Advanced Minerals een proef gestart met een fabriek. Met deze fabriek kunnen kan men kalk uit drinkwater opnieuw gebruiken. De fabriek heet The Calcite Factory. Hij staat in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De komende 3 jaar gaat men bekijken of de fabriek toekomst heeft.

In 2015 bedacht het Britse bedrijf Advanced Minerals een manier om onze kalkkorrels opnieuw te gebruiken. We kunnen de kalk nu gebruiken om er weer opnieuw water mee te ontharden. We gebruiken 10 procent van de korrels die we maken opnieuw. De rest wordt verkocht aan de industrie. Bijvoorbeeld aan de tapijt-, papier- of glasindustrie.

Vroeger onthardde men het water met granaatzand uit Australië. Sinds 2015 gebruikt men hiervoor kalk uit Italië. Nu kunnen kan Waternet zijn eigen kalkkorrels hiervoor gebruiken. Zo hoeven grondstoffen meer gekocht te worden die ergens uit de grond worden gehaald. Dat spaart het milieu, grondstoffen en transportkosten.

Ook andere drinkwaterbedrijven mogen meedoen. Ze kunnen hun zuivere kalkkorrels naar de fabriek brengen. En ze kunnen er ook de stof ophalen waarmee ze hun water weer kunnen ontharden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.