Ads Top

Nieuw land in de Loosdrechtse plassen

Vijf bestuurders zitten op hun knieën aan de rand van het drijvende ponton in de Loosdrechtse plassen. Onder een mooi lentezonnetje knopen ze de laatste wilgentakken aan een raster dat over een lengte van 250 meter het water insteekt. Deels is het raster al gevuld met bagger, om een idee te krijgen hoe de legakker langs de Muyeveldse Wetering er straks uit gaat zien.

De legakker die op deze plek verdwenen is, wordt in oude glorie hersteld. Tijdens het bijzondere proefproject wordt de legakker in 3D nagebouwd met een rasterwerk van wilgentakken, ook wel wiepen genoemd. Daar wordt maisdoek tegenaan gedaan en dat wordt gevuld met ingedikte bagger uit de Loosdrechtse plassen. Vervolgens wordt riet geplant dat zich kan ontwikkelen tot een stabiele oever.

Legakkers zijn smalle stroken grond in het plassengebied die tijdens de veenwinning dienst deden om het veen op te drogen en er turven van te maken.  “De afgelopen honderd jaar zijn tientallen hectares legakker verdwenen door erosie door de wind en golven”, aldus Dineke Mulderij, projectleider van de provincie Noord-Holland, voor dit project ‘uitgeleend’ aan het Plassenschap Loosdrecht.

Het Plassenschap is namens alle samenwerkingspartners opdrachtgever voor het proefproject . “De grond van de verdwenen legakkers heeft zich opgehoopt op de bodem van de plassen. Daardoor is de vaardiepte op veel plekken niet voldoende meer. En de helderheid van het water is achteruit gegaan.”
Door in de legakkers bagger te gebruiken die op andere plekken in de plassen omhoog gehaald wordt, slaat het project twee vliegen in één klap. Mulderij: “We zorgen er op die plekken voor dat de vaardiepte hersteld wordt. Daarnaast doen we kennis op over hoe bagger zich gedraagt als bouwstof en hoe de ondergrond in de plassen reageert op een bouwsel als dit.”

De bestuurders van de samenwerkingspartners zijn blij met het project. Gedeputeerde Cees Loggen van de provincie Noord-Holland: “Hier ontstaat een prachtig vrijetijdslandschap, waarin natuur en recreatie prima bondgenoten zijn. In dit project komen waterkwaliteit, ecologie, natuur en waterrecreatie samen. Mooier kun je het niet hebben.” Wethouder Pieter de Groene van gemeente Stichtse Vecht beaamt dit: “Er is hier sprake van een enorme win-win-win-situatie.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.