Ads Top

Laatste 3 sluizen Brabantse kanalen nu ook op afstand bediend

Alupus
Na 37 jaar gewerkt te hebben op sluis Panheel, heeft Jan Gijsen zijn laatste dienst erop zitten in sluis Panheel. Nu ook sluis Panheel en de sluizen 15 en 16 vanuit de bediencentrale in Tilburg bediend worden, is de bediening op afstand van alle bruggen en sluizen die in beheer zijn van Rijkswaterstaat op de Brabantse kanalen gerealiseerd. Met uiteraard ook gevolgen voor de operators die lokaal bedienden.

De afgelopen maanden is hard gewerkt om de sluizen 15 en 16 op de Zuid-Willemsvaart en sluis Panheel op Kanaal Wessem-Nederweert geschikt te maken voor de bediening op afstand. Hiervoor is onder andere glasvezel aangelegd naar de sluizen. Daarna volgde het aansluiten van het systeem op de Bediencentrale Tilburg. De bediening en besturing, informatiesystemen (camera’s) en communicatiesystemen (denk aan de omroepinstallaties, de intercom, de praatpalen) zijn de afgelopen maanden ook vernieuwd.

Rijkswaterstaat wil gebruikers uit de beroeps- en recreatievaart vanuit 1 centrale efficiënter bedienen, eenduidiger informeren en vlotter begeleiden met het project Modernisering bediening op afstand. Hierdoor kunnen schepen sneller doorvaren, wordt er een ‘blauwe golf’ gecreëerd en worden de kanalen beter benut. Momenteel wordt er ook nog vanuit Helmond, Schijndel en Oosterhout bediend. Streven is om alle objecten (sluizen, bruggen, pompgemalen en dergelijke) op de Brabantse en Midden-Limburgse kanalen na 2020 vanuit Tilburg te bedienen. Ook wordt vanuit dit project onderhoud gedaan op circa 100 objecten, dit zijn alle objecten in Noord-Brabant en een deel van de objecten in Midden-Limburg die in beheer zijn van Rijkswaterstaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.