Ads Top

Plastic Soup Surfer overhandigt petitie ‘statiegeld op wegwerpflesjes'

Statiegeld op kleine plastic wegwerpflesjes; dat is de oproep aan de Tweede Kamer en inmiddels 53 duizend keer ondertekend. Dinsdag 14 februari biedt de Plastic Soup Surfer zijn petitie en maakt van de gelegenheid gebruik de Kamerleden te overvallen met een motie.

Als startschot van deze succesvolle petitie kitesurfte bioloog Merijn Tinga afgelopen september de Noordzee over van Scheveningen naar Engeland. Hij deed dit op een zelfgemaakt board van plastic zwerfflesjes. Een recordpoging die mislukte met land in zicht.

Naast de petitie en de meer dan vijfenvijftig duizend ondertekeningen zal de Plastic Soup Surfer de aanwezig kamerleden overvallen met een motie. Een motie die zo geformuleerd is dat ze er niet op tegen kunnen zijn zonder gezichtsverlies te lijden. Zeker nu in verkiezingstijd.

Al jaren probeert het verpakkende bedrijfsleven -gedomineerd door Coca Cola en Ahold - statiegeld op de grote plastic flessen geheel af te schaffen. Een tweejaarlijks terugkerende discussie. Met de onvoorspelbare politiek verhoudingen van na de verkiezingen bestaat er een behoorlijke kans dat dit moment komende november aanbreekt.

Daarom is het nu of nooit. Het is van het grootste belang dat de door de Plastic Soup Surfer voorgestelde motie wordt meegenomen en ingediend in algemene overleg van 16 februari over Circulaire Economie waarin ook statiegeld wordt behandeld. Dit is het láátste overleg voor het verkiezingsreces. En dus de allerlaatste kans om statiegeld te borgen in de komende regeerperiode.

Jaarlijks belanden er in Nederland 50 miljoen kleine plastic flesjes als zwerfvuil in de bermen, sloten, rivieren, stranden en in de Noordzee. Plastic verteert niet biologisch maar brokkelt af in kleinere stukjes die worden opgenomen in de voedselketen. Bereikt een plastic flesje de Noordzee dan is de kans nihil dat deze ooit nog wordt opgeruimd.

Statiegeld is een eenvoudig middel om meer dan 85 tot 95 procent van dit type zwerfafval te voorkomen. En in Nederland zeer eenvoudig in te voeren op kleine PETflessen omdat het systeem al bestaat voor grote PETflessen. In Scandinavië en in een veertigtal andere landen en staten is statiegeld op grote én kleine drankverpakkingen de gewoonste zaak. In Duitsland wordt maar liefst 98% (2) van de statiegeld PETflessen teruggebracht en gerecycled.

Plastic breekt niet biologisch af maar brokkelt in honderden jaren enkel af tot kleinere stukjes die opgenomen worden door vissen, vogels, zeezoogdieren en in alle lagen van de voedselketen. Inmiddels is plastic aangetoond in supermarkt vis en schelpdieren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.