Ads Top

Schoon water is een zaak voor iedereen

Sinds vorig jaar steunt Tauw het vijfjarige gezondheidsprogramma ‘Schoon water: een zaak voor iedereen’ van Amref Flying Doctors. Met dit project werken zij aan toegang tot schoon (drink)water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor 140.000 inwoners van Addis Abeba, Afar en Oromia (Ethiopië).

Sinds de officiële lancering van het project (op 29 september 2016) zijn al zes WASH-teams geïnstalleerd. Zij geven inwoners van de Ethiopische regio’s Afar en Oromiya duurzame toegang tot schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Ook in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, start op korte termijn een WASH-team.

Marjolein Ooijevaar, projectmanager bij Amref Flying Doctors, beheert dit project en vertelt: ‘Het is heel mooi om te zien hoe het project van de grond komt. En het gave is: de impact op de mensen uit de omgeving is meteen zichtbaar. Mensen kunnen direct beter voor zichzelf zorgen en er is veel bedrijvigheid rondom de kiosken’.

Bij een busstation in Awash heeft Amref een waterkiosk gebouwd. Voorheen was de plek nog een vuilnisbelt. Iedereen gooide er zijn afval neer. Dat is nu haast niet meer voor te stellen, zo tussen de bomen en struiken die de welkome schaduw geven. Het zijn geneeskrachtige planten en struiken, die deel uitmaken van het project en op den duur zullen worden geëxploiteerd.

De kiosk, bestaande uit gescheiden wc’s en douches, is een belangrijke plek geworden voor de hele gemeenschap en is vooral voor de meisjes en vrouwen in de omgeving een  belangrijke aanwinst. De hele omgeving profiteert mee en bij de douches lijkt het wel een soort praatbank. Zo heeft het toilet/douche-station om de hoek bij het plaatselijke busstation, behalve een hygiënische, ook nog een sociale functie.
Het gebruik van de douches en toiletten kost geld en van de opbrengst bouwt het watercomité nu op een andere plek in Awash een vergelijkbaar toilet/douche-station.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.