Ads Top

Nieuwe locaties voor drinkwaterwinning in Twente gekozen

Om ook in de toekomst te kunnen voorzien in de drinkwaterbehoefte van inwoners en bedrijven in Twente hebben de provincies Overijssel en Gelderland, Vitens en de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel en Drents Overijsselse Delta gezocht naar nieuwe winlocaties in Twente en de Achterhoek.

De uitkomst van die zoektocht is dat de bestaande drinkwaterwinning Mander open blijft en er een nieuwe locatie komt bij Vriezenveen en Daarle, beiden in Overijssel. De gekozen winlocaties moeten in totaal zo’n 5-7 miljoen m3/jaar leveren. Eén kubieke meter drinkwater staat gelijk aan duizend liter water.

Nieuwe drinkwaterlocaties in Overijssel zijn nodig doordat de winning in Enschede (Weerseloseweg) onbruikbaar werd na de brand bij Vredestein. Hierdoor wordt tijdelijk water geleverd vanuit Lochem (Gelderland). Deze winning stopt in principe in 2021. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben besloten dat de regio Twente vanuit de winning Lochem van drinkwater kan blijven voorzien totdat een alternatief voor deze winning operationeel is.

Daarnaast wilden Vitens en waterschap Vechtstromen bekijken of er een geschikter alternatief was voor de winning in Mander, waarvoor een vergunning is tot 2023. Verder is Twente deels afhankelijk voor de levering van drinkwater uit Duitsland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.