Ads Top

Irrawaddy in kaart met ballonnen en GPS-trackers

Een team van onderzoekers en studenten van de TU Delft vertrekt deze week naar Myanmar, om daar de stroming van de grootste rivier, de Irrawaddy, in kaart te brengen. Zij nemen daarvoor 15 speciaal gemaakte GPS-trackers en 400 ballonnen met ledlampjes mee.

Na hun ‘tewaterlating’ worden ze door het team enkele honderden kilometers gevolgd op hun reis stroomafwaarts. De onderzoekers hopen op deze manier data te verzamelen over de (variaties in) stroomsnelheid van de rivier. Daarnaast zullen ze waterkwaliteitsmetingen doen. Deze gegevens gebruiken ze om een hydraulisch en waterkwaliteitsmodel van de rivier te kunnen ijken.

Elke rivier is anders en het gedrag ervan kun je pas voorspellen wanneer je haar in kaart heb gebracht. Dat is precies wat de onderzoekers gaan doen. Door een combinatie van veel low tech drijvers (ballonnen met ledlampjes), en een aantal zelf gemaakte high tech GPS-trackers kunnen de onderzoekers in kaart brengen hoe de rivier stroomt, en hoe zij zich gedraagt. Dit bevat essentiële informatie om in de toekomst zaken als verplaatsen van de stroomgeulen (vaargeulen) en de verspreiding van verontreinigingen te kunnen voorspellen.

Omdat rivieren in het algemeen, en de Irrawaddy in het bijzonder, altijd veranderen, is het noodzakelijk dit ‘in kaart brengen’ periodiek te herhalen. Door lokale verantwoordelijken, studenten en academische collega’s uit Myanmar te betrekken bij dit experiment, kunnen de Delftse onderzoekers over essentiële lokale kennis beschikken, en er voor zorgen dat dit onderzoek in de toekomst herhaald kan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.