Ads Top

Brandbrief aan Van Dam: Regel de visserij voor IJsselmeer

De visstanden in het IJsselmeer gaan achteruit. Zowel natuurorganisaties als IJsselmeervissers dringen daarom bij staatssecretaris Van Dam aan op een goed plan voor een beter evenwicht tussen vis, vogel en visserman.

De urgentie is hoog; op 1 juli 2017 lopen de huidige visserijvergunningen af. Zonder maatregelen van het Ministerie van Economische Zaken voorzien de provincies Fryslan, Flevoland en Noord-Holland grote problemen bij het afgeven van nieuwe vergunningen.

In het IJsselmeer wordt te veel vis gevangen ten opzichte van de aanwezige hoeveelheid. De samenwerkende partijen rondom het IJsselmeer verwijten de staatssecretaris dat hij te veel netten toestaat in het IJsselmeer en zijn hier al sinds 2014 met het Ministerie over in gesprek. Dat heeft nog niet tot een oplossing geleid waar alle partijen zich in kunnen vinden.

In de brief aan staatssecretaris Van Dam wordt voorgesteld om de hoeveelheid toegestane netten fors en structureel terug te brengen, en de beroepsvissers financieel te compenseren.

EZ is verantwoordelijk voor het beheer van de visbestanden op het IJsselmeer en Markermeer, en moet rekening houden met de belangen van de natuurbescherming. De provincies staan aan de lat voor de natuurbeschermingsvergunningverlening. Zij verlenen een vergunning als er geen negatieve effecten op de natuur zijn.         

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.