Ads Top

Natura-2000-beheerplan Deltawateren 2016 – 2022 vastgesteld

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft het Natura 2000-beheerplan Deltawateren 2016 - 2022 definitief vastgesteld. Hiermee is de basis gelegd voor de natuurbescherming en het gebruik van deze waardevolle natuurgebieden. Het beheerplan zal op 18 november 2016 in werking treden en heeft een looptijd van 6 jaar. Op 23 augustus 2016 hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ingestemd met het deel van het natuurbeheerplan dat betrekking heeft op de provincie Zuid-Holland.

Het beheerplan gaat over zeven grote wateren in het Deltagebied waarvan 4 geheel of gedeeltelijk in de provincie Zuid-Holland. Dit zijn de Oude Maas, het Haringvliet, het Hollands Diep en de Grevelingen. De andere 3, het Veerse Meer, de Oosterschelde en de Westerschelde liggen in de provincie Zeeland. Deze gebieden zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en daarmee onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden.

Het beheerplan gaat over 7 grote wateren in het Deltagebied waarvan 4 geheel of gedeeltelijk in de provincie Zuid-Holland. Dit zijn de Oude Maas, het Haringvliet, het Hollands Diep en de Grevelingen. De andere 3, het Veerse Meer, de Oosterschelde en de Westerschelde liggen in de provincie Zeeland. Deze gebieden zijn aangewezen als Natura 2000-gebied en daarmee onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden.

De Deltawateren herbergen unieke natuurwaarden die belangrijk zijn voor het behoud van de biodiversiteit op Europese schaal. Van grootschalige getijdenatuur met geulen, slikken, platen en schorren tot omvangrijke zoet- en zoutwatermeren, gras- en rietgorzen, duinen en natte graslanden achter kilometerslange dijken. Bovendien heeft het gebied een voedselrijke bodem. Dit maakt de Deltawateren tot een waar paradijs voor duizenden vogels, vissen, zeezoogdieren en soorten als bever, nauwe korfslak en noordse woelmuis. In het beheerplan is aangegeven welke extra beheer- en inrichtingsmaatregelen worden genomen om de natuurdoelen te behalen en onder welke voorwaarden menselijke activiteiten kunnen plaatsvinden zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de natuur. Hierbij staat de balans tussen natuurbescherming en activiteiten in het gebied centraal.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.