Ads Top

CDA wil meer geld voor wegwerken achterstallig onderhoud dammen en stuwen

Het CDA is naar eigen zeggen geschrokken van het rapport van de Algemene Rekenkamer, waaruit blijkt dat de overheid voor de komende jaren te weinig geld heeft uitgetrokken voor het onderhoud en de renovatie van dammen, dijken, stuwen en stormvloedkeringen.

Geurts: “Uit de conclusies van de Rekenkamer blijkt dat onze dammen en stuwen op klappen staan. Dit kabinet heeft geen enkel idee wat de werkelijke staat van onderhoud is en dat is gevaarlijk. Onderhoud van wegen en bruggen is onder de maat en nu ook onze dijken en stormvloedkeringen. Dit is zeer zorgelijk, zeker voor de veiligheid van Nederland, dat voor een groot deel onder de waterspiegel ligt.”

Voor het zogenoemde hoofdwatersysteem, dat de hoeveelheid en kwaliteit van het water in goede banen leidt, is tot en met 2020 132 miljoen euro extra nodig, stelt de Rekenkamer, maar hiervan is een kwart niet gedekt. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu had al vastgesteld dat er extra geld nodig was; dat is ook (deels) beschikbaar. Maar dat bedrag is volgens de onderzoekers niet voldoende. Er staat nog altijd een bedrag van 32 miljoen open.

Volgens de Rekenkamer heeft Rijkswaterstaat ook niet genoeg inzicht in wat alles kost. De dienst, die het onderhoud moet doen, heeft geen actuele lijst met zaken die nog moeten worden gedaan. Omdat die lijst niet elk jaar wordt geanalyseerd, kan de minister de Kamer weer niet goed informeren.

Geurts wilde hierover in debat met verantwoordelijk minister Melanie Schultz (Infrastructuur), maar daar was geen meerderheid voor in de Tweede Kamer.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.