Ads Top

Slimme sensoren meten realtime waterkwaliteit

Wereldwijd is er een groeiende aandacht voor de kwaliteit en de veiligheid van (drink)water. Met name microverontreinigingen, zoals medicijnresten en gewasbeschermingsmiddelen, vormen een probleem voor de volksgezondheid en het milieu. Om de kwaliteit van water op een duurzame manier te waarborgen ontwikkelt en produceert Aquacolor Sensors zogeheten spectrofotometrische sensoren. Het nieuwe bedrijf wordt gefinancierd door de NOM en stichting Bison.

Het systeem zorgt ervoor dat alle gegevens automatisch worden geupload naar een website, waardoor ze in de cloud voor een klant beschikbaar zijn. De klant kan alle metingen zelf instellen en zelf bepalen wie een alarmmelding ontvangt. Daarnaast komen alle elementen die de metingen verrichten, de leds en de lichtsensor, zelf niet in contact met het water. De sensor raakt dus nooit vervuild.

Gelet op al die eigenschappen zou je uiterst kostbare sensoren verwachten. Het tegendeel is waar. ‘We hebben de sensoren op een zodanige manier ontwikkeld dat we, ondanks een grotere functionaliteit van ons product, qua prijs zeker een factor twee onder het goedkoopste alternatief zitten, legt directeur/partner Mateo Mayer uit. ‘Dat maakt dat ze ook uitstekend toepasbaar zijn voor kleinere bedrijven.’ Aquacolor Sensors is ontstaan uit een idee van pluimveehouder Frank Akkerman. In zijn pluimveebedrijf liep hij steeds vaker tegen de problematiek van vervuild drinkwater aan. Zo drinken kippen hun water uit lange leidingen die door de hele stal lopen. Die lengte zorgt er, in combinatie met de hoge temperatuur, voor dat er al snel biofilm ontstaat. Om daar tijdig op te kunnen anticiperen wilde hij iets ontwikkelen om de waterkwaliteit continu te kunnen bewaken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.