Ads Top

Samenwerking Zuiderwaterlinie officieel van start

Vijfentwintig partners willen samen de Zuiderwaterlinie op de kaart zetten. Tijdens het eerste grote Zuiderwaterliniecongres op Fort Isabella in Vught (onderdeel van de Linie) tekenden zij hiervoor een intentie-overeenkomst.

De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest benutte waterlinie van Nederland, die van west naar oost door heel Brabant loopt. De partners willen dit bijzondere erfgoed samen op de kaart zetten. Zo zijn er plannen voor een Lange Afstands Wandelpad, markeringen bij bezienswaardigheden en gezamenlijke promotie. Tot de ondertekenaars behoren de provincie Noord-Brabant, alle 14 gemeenten langs de linie, de Brabantse Waterschappen, de ANWB, Staatbosbeheer en Brabants Landschap.

Nederland heeft zich niet alleen eeuwenlang verdedigd tegen het water maar ook met behulp van het water. Dit blijkt wel uit de vele waterlinies die ons land kent. De Zuiderwaterlinie is een aaneenschakeling van Brabantse vestingsteden en hun ommeland; van Bergen op Zoom tot voorbij Grave. Het was de indertijd wereldberoemde vestingbouwer Menno van Coehoorn die er rond 1700 een samenhangend geheel van maakte. De Zuiderwaterlinie was niet alleen een verdedigingslinie maar markeert ook altijd een culturele grens tussen Noord en Zuid, zand en klei, protestant en rooms-katholiek: voorbij de Zuiderwaterlinie begint een andere wereld.

Gedeputeerde Henri Swinkels van de provincie Noord-Brabant is blij met de gezamenlijke ambities van alle partners die betrokken zijn. “Ons erfgoed vertelt de verhalen van Brabant. In de Zuiderwaterlinie zitten veel prachtige verhalen over ons verleden verborgen. Aaneengeschakeld vormt het het grootste erfgoedcomplex van Brabant. En alle betrokken gemeenten, waterschappen, Staatsbosbeheer, ANWB en Brabants Landschap beseffen dat we hier samen meer kunnen bereiken dan ieder voor zich. Ik ontmoet dan ook heel veel enthousiasme over deze samenwerking. Erfgoed verbindt en verbeeld, en deze overeenkomst is daar een prachtig voorbeeld van."

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.