Ads Top

Vies is het niet. Rioolwater en techniek

Tijdens de open dag op 25 september op de rioolwaterzuivering in Dinther zal naast het zuiveringsproces óók de techniek en het werk in het gebied een rol spelen. Veel mensen hebben wel eens gehoord hoe het afvalwater gezuiverd wordt en wat er bij komt kijken. Minder bekend is de techniek die hier achter schuilt. Hier gaan we tijdens de rondleiding dieper op in. Van 11.00-16.00 uur staat de poort open aan de Hazelbergsestraat 5 in Heeswijk-Dinther!

Tijdens rondleidingen op onze rioolwaterzuiveringen krijgen basisschoolleerlingen informatie over hoe afvalwater schoongemaakt wordt. Ze horen ook dat het water schoon genoeg is om terug te geven aan de natuur. In de meeste gevallen komt het water, via een wateruitlaat, in het oppervlaktewater en stroomt uiteindelijk richting Maas. Een belangrijke bijdrage voor het waterpeil in de watergangen. Erg belangrijk voor planten en dieren die in de watergangen leven.

Dat er veel techniek schuil gaat achter het zuiveringsproces is wel duidelijk. Hierover wordt u ook geïnformeerd. Hoe ziet een vijzel er uit, een zuiger of beluchter? Dit willen wij u die dag graag laten zien. Interessant voor belangstellenden, maar ook voor leerkrachten en zeker scholieren die hun weg naar de toekomst gaan kiezen. Ook belichten we graag de problematiek van de vochtige doekjes. Met weinig moeite is die op te lossen. Ze horen gewoon niet in het riool!! Voorbeelden zijn er te zien.

Er gebeurt veel meer bij een waterschap. Er is de zorg voor de dijk, zodat wij droge voeten houden. Het waterpeil wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en geregeld. Daarom is onderhoud en beheer van gemalen en stuwen van groot belang. Ook moeten de sloten goed gemaaid worden voor een goede doorstroming van het water. Ook handhaving en controles zijn belangrijk. Maak kennis met het werk van het waterschap!

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.