Ads Top

Dertig badeendjes openen Hagmolenbeek

Met een ludieke badeenrace is afgelopen vrijdag 27 mei de opnieuw ingerichte Hagmolenbeek geopend. Dit gebeurde onder toeziend oog van Hester Maij, gedeputeerde landbouw, natuur en cultuur van Overijssel, Maurits van den Wall Bake, voorzitter van Twickel en Jan van Hoek, dagelijks bestuurder van waterschap Vechtstromen. De beek is opnieuw ingericht en meandert weer door Landgoed Twickel en dat is goed voor natuur, landschap en landbouw.

Vrijdagochtend hebben de leerlingen van de basisschool De Bleek een waterles gehad van dagelijks bestuurslid Jan van Hoek. “Ik heb verteld over het belang van water en samen met de kinderen hebben we proefjes gedaan. Voor ons is dat investeren in de toekomst. Dit is de volgende generatie agrariërs, burgers en misschien wel waterschapsbestuurders.” Dat ze de les boeiend vonden, bleek wel in de middag tijdens de badeendenrace. Zeker dertig kinderen waren naar de beek gekomen om hun badeendje te water te laten. Dit zorgde voor een feestelijke en kleurrijke opening van de opnieuw ingerichte beek, die sinds kort weer meandert door een beekdal op Landgoed Twickel.

De beek heeft natuurlijke oevers gekregen. Vroegere landbouwgronden rondom de beek zijn omgevormd tot een breed winterbed voor het water, zodat in natte winters de beek buiten zijn oevers kan treden. Doordat de beek zelf is versmald, is de stroming in de beek verhoogd. Hierdoor is het water bijna continu in beweging. Tot slot is er in het gebied 70 hectare nieuwe natuur aangelegd.

De meer natuurlijke Hagmolenbeek is het resultaat van de samenwerking tussen de partners in het Pact van Twickel; Stichting Twickel, waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel. Waarbij ook de bijdrage van de omgeving een belangrijke rol heeft gespeeld. Veel maatregelen kon worden uitgevoerd dankzij de medewerking van verschillende agrarische bedrijven in het gebied. In het Pact van Twickel werken provincie Overijssel, de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente, Stichting Twickel, Regio Twente en waterschap Vechtstromen samen om het landgoed te behouden als cultuurlandschap met ruimte voor de boer, natuur, landschap en bezoekers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.