Ads Top

Deltacommissaris bespreekt opties voor dijkversterking op Marken

Dinsdag 19 april heeft deltacommissaris Wim Kuijken het eiland Marken bezocht. Hij heeft met de Eilandraad en bewoners gesproken over de voorgestelde oplossingen voor het versterken van de dijk op Marken.

Het bezoek van april is een vervolg op een eerder overleg dat in december 2015 plaatsvond. Toen heeft de deltacommissaris geluisterd naar de zorgen van de bewoners over de dijkversterking. Hierbij zijn afspraken gemaakt over de verdere samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de bewoners. Het bezoek stond vooral in het teken van de afronding van de Verkenning waarin verschillende oplossingen zijn onderzocht om de dijk op Marken te versterken.

 De Eilandraad en de bewoners van Marken zijn de afgelopen maanden nauw betrokken geweest bij het onderzoeken van de alternatieven. Rijkswaterstaat heeft de vragen die zij in december hebben gesteld naar tevredenheid beantwoord en de Eilandraad heeft mee kunnen denken over de verschillende alternatieven om de dijk op Marken te versterken. Er is met technische experts gesproken over de uitvoeringswijze van de voorgestelde oplossingen. Daarnaast heeft een aantal bewoners een kijkje achter de schermen genomen bij het ingenieursbureau waarbij zij inzicht hebben gekregen in het ontwerpproces van de dijkversterking.   

De alternatieven bieden een goede basis om tot optimalisatie van een voorkeursalternatief te komen. Tijdens het bezoek van de deltacommissaris op 19 april is met de bewoners gesproken over mogelijke optimalisaties van de alternatieven. Bewoners hebben aangegeven een voorkeur te hebben voor een buitenwaartse dijkversterking met een stevige basis. Liefst samen met maatregelen ter verbetering van de waterhuishouding op het eiland. De doelstelling is om te komen tot een voorkeursalternatief dat draagvlak heeft, technisch uitvoerbaar is, past binnen het budget en aansluit bij de ruimtelijke kwaliteit van Marken.
De alternatieven worden op 22 juni besproken met de regionale bestuurders van de gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Provincie Noord-Holland en de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Zij adviseren de minister van Infrastructuur en Milieu, die naar verwachting medio 2016 het voorkeursalternatief vaststelt. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.