Ads Top

Vier inloopavonden over Stroomlijn langs de Nederrijn en Lek

Rijkswaterstaat werkt voortdurend aan het veiliger maken en houden van ons rivierengebied tegen overstromingen. Bij meerdere uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek is het nodig om de doorstroming van de rivier bij hoogwater te bevorderen door een deel van de begroeiing te verwijderen. Geïnteresseerden krijgen op 6, 7 en 13 januari tijdens een inloopavond meer te horen over de plannen voor o.a de Wolfswaard en Randwijkse uiterwaard, de Redichemsewaard, de Beusichemsewaard, Rijswijcksche buitenpolder, Mauriksche, Ecksche en Koornwaard, Ingensewaarden en Elster Buiterwaard en Wageningen Benedenwaard.
De vergunningen voor de uitvoering van Stroomlijn in deze uiterwaarden liggen in het voorjaar van 2016 ter inzage. Tijdens de aanvraag van de benodigde vergunningen willen Rijkswaterstaat en BTL deze graag toelichten. De informatieavonden worden gehouden op:
  • 6 januari, Neder en Overbetuwe (Wolfswaard en Randwijkse uiterwaard). Locatie: De bongerd, Flessestraat 54 in Heteren
  • 6 januari, Culemborg (Redichemsewaard). Locatie: Stadhuis Culemborg, Oude Vismarkt 4 in Culemborg 
  • 7 januari, Buren (Beusichemsewaard, Rijswijcksche buitenpolder, Mauriksche, Ecksche en Koornwaard, Ingensewaarden en Elster Buiterwaard). Locatie: Gemeentehuis Buren de Lindenzaal, Wetering in Buren
  • 13 januari, Wageningen (Wageningen Benedenwaard). Locatie: Wijkcentrum Ons Huis, Harnjesweg 84 in Wageningen 
Op alle vier deze avonden bent u van 19:00 – 21:00 uur van harte welkom. Na een korte plenaire toelichting kunt u uw vragen stellen over het Programma Stroomlijn en de uitwerking daarvan voor deze uiterwaarden. De verschillende specialisten van Rijkswaterstaat en BTL beantwoorden uw vragen graag.

 
 Door smeltwater en toenemende neerslag krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoogwater. In de uiterwaarden kunnen begroeiing en ophopend vuil in struiken de doorstroming van water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. BTL pakt in opdracht van Rijkswaterstaat samen met eigenaren en beheerders van de uiterwaarden langs de Nederrijn en Lek waar nodig deze begroeiing aan. Zo kan het vele rivierwater ook via de uiterwaarden ongehinderd naar zee stromen. Er worden alleen bomen en struiken verwijderd, daar waar de rivier bij hoogwater het hardste stroomt (de stroombaan). Bij het verwijderen van de begroeiing wordt rekening gehouden met cultuurhistorische waarden en de bijzondere planten en dieren in het gebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.