Ads Top

Saxion-studenten ontwikkelen oplossing tegen blauwalgen

Twee studenten Werktuigbouwkunde bedachten vanuit hun studentenbedrijf BB3D samen met een aantal Nederlandse waterschappen een innovatieve, mechanische aanpak voor blauwalgen in oppervlaktewater. Saxion-studenten ontwikkelen oplossing tegen blauwalgen in oppervlaktewater Het bijzondere van deze nieuwe methode is dat de blauwalgen uit het water verwijderd worden.

Bij de huidige, biologische bestrijding blijven de gedode bacteriën in het water achter. Dit kan - net als de levende bacteriën - gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

De jonge ondernemers presenteerden hun onderzoeksresultaten tijdens het Saxion LED TECH congres. Na voorbereidende proeven in het laboratorium is de volgende stap om de werkwijze in de praktijk te testen. Daarbij wordt het met blauwalgen verontreinigde oppervlaktewater met een machine gezeefd, waarbij de bacteriën zich hechten aan een speciale coating. Multidisciplinair team

Het onderzoek voerden de studenten uit met een multidisciplinaire groep medestudenten, als onderdeel van hun Living Technology Project. “Het is een echt out-of-the-box project, waarin verschillende disciplines samenkomen. We moesten dus uit onze comfortzone komen en over de grenzen kijken van onze eigen expertisegebieden. Juist daardoor kijk je naar toepassingen en mogelijkheden die niet meteen voor de hand liggen.”, aldus het team. Dit team bestaat naast de twee BB3D-eigenaren Bram van Zandvoort en Bart Keurhorst ook uit Tim Ramaker, Marco Burggraaf en Hans Kroeze (studenten Werktuigbouwkunde) en Jarik Bakker, student Chemische Technologie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.