Ads Top

Nieuwe geul Zandmotor

De provincie Zuid-Holland attendeert wandelaars op insluitingsgevaar op de noordelijke kant van de Zandmotor. Door de harde noordwesten wind en de vele regen van de afgelopen week is een nieuwe geul ontstaan. Wandelaars, die de Zandmotor vanuit Kijkduin met eb opkomen, kunnen tijdens hun wandeling verrast worden door opkomend water. De provincie plaatst borden om wandelaars hierop te attenderen. De situatie op de Zandmotor wordt regelmatig in de gaten gehouden.

In de afgelopen week heeft de Zandmotor lokaal een duidelijke vormverandering ondergaan. Vanuit de lagune is een nieuwe geul ontstaan. Deze geul staat rechtstreeks in verbinding met de zee. De nieuwe geul bevindt zich in de nabijheid van oriëntatiepaal G1. Dit is op 2,5 kilometer ten zuiden van de boulevard van Kijkduin bij de grens van de gemeente Westland en de gemeente Den Haag.

Het ontstaan of juist verzanden van geulen vanuit de lagune heeft een natuurlijke oorzaak en is afhankelijk van factoren zoals het getij, de stroming langs de kust en de wind. De watergeul heeft een breedte van circa 20 meter en is bij eb een halve meter diep.

Voor wandelaars is het advies om niet de landtong van de Zandmotor vanuit Kijkduin op te lopen. Na 2,5 kilometer is de nieuwe geul een obstakel. De enige mogelijkheid is om dezelfde weg terug te lopen. Echter tijdens de vloed wordt de langgerekte zandbank geïsoleerd van het droge strand waardoor wandelaars mogelijk worden ingesloten door de zee. Wanneer dit onverhoopt toch gebeurd, dan is het raadzaam om 112 te bellen. De lokale hulpdiensten zijn op de hoogte van de situatie en zijn extra alert.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.