Ads Top

De Nieuwe Afsluitdijk staat stil bij stormvloed rond Zuiderzee

Op 13 en 14 januari 2016 is het precies honderd jaar geleden dat de stormvloed van 1916 plaatsvond rond de Zuiderzee. De projectorganisatie De Nieuwe Afsluitdijk staat ook stil bij de stormvloed van 1916.

Het was één van de ergst denkbare overstromingen ooit. Er braken verschillende dijken waardoor meerdere plaatsen in Noord-Holland overstroomden. Er vielen doden, gewonden, duizenden mensen raakten hun huis kwijt en de economische schade was groot. Ter nagedachtenis hiervan, staat de website www.deafsluitdijk.nl ‘half stok’; in zwart-wit.

Vanaf dat moment kwamen de plannen voor de afsluiting van de Zuiderzee in een stroomversnelling. En werd de Afsluitdijk 80 jaar geleden gerealiseerd. De Afsluitdijk is uniek in de wereld en wordt dan ook beschouwd als een icoon.

De veiligheid die de Afsluitdijk biedt, en het houden van droge voeten, is niet vanzelfsprekend. De Afsluitdijk is aan onderhoud toe. Rijkswaterstaat gaat met het onderhoud aan de slag. Samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk (DNA) wil dat de dijk een voorbeeld wordt van duurzame innovatie op het gebied van energie, natuur, economie, recreatie, toerisme en water. Hiertoe zijn gezamenlijk projecten ontwikkeld zoals een Vismigratierivier, Blue Energy, Stromingsenergie en allerlei projecten voor recreatie en toerisme (zie hiervoor ook de onderstaande verwijzing). DNA is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland en Fryslân en de gemeenten Hollands Kroon, Súdwest-Fryslân en Harlingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.