Ads Top

Amsterdam gaat water in de stad beter gebruiken

Amsterdam wil het water in de stad de komende jaren veel beter gaan gebruiken en toegankelijker maken, en de groeiende drukte meer spreiden over stad en regio. De gemeente gaat kades en oevers beter benutten voor recreatie door op meer plekken toegankelijke steigers te bouwen. Dat staat in de Watervisie Amsterdam 2040. De stad zet in op meer zwemplekken, vaarroutes en watersportfaciliteiten, met name buiten het drukke centrum. De hoofdstad gaat ook kijken naar mogelijkheden om meer goederen over de gracht te vervoeren. En het college van B en W investeert in betere handhaving van overlast op het water, zoals te hard varen en geluidsoverlast.

De Watervisie is een document waarin de plannen, maatregelen en ideeën staan voor het water, de kades en de oevers van Amsterdam. Op dit moment is de gemeente al bezig met de ontwikkeling van de Sloterplas tot een echt recreatiemeer voor de stad. Aan de Amstel komen nieuwe aanlegsteigers, en de toegankelijkheid van het water aan de Weesperzijde wordt verbeterd. Verder wordt gekeken naar mogelijkheden om de Haarlemmervaart weer doorvaarbaar te maken voor pleziervaart. Bij de transformatie van de IJ-oevers en de ontwikkeling van IJburg investeert de gemeente samen met andere partijen al fors in nieuwe publieke voorzieningen, jachthavens en woonplekken aan en op het water.

Wethouder Kock (D66, Waterbeheer): ‘Amsterdam is natuurlijk dé waterstad bij uitstek. In de afgelopen jaren is het gebruik ervan sterk gegroeid en behoorlijk veranderd. Met alle maatregelen, plannen en ideeën die in de Watervisie staan, zorgen we ervoor zorgen dat iedereen zo goed mogelijk gebruik kan maken van die waardevolle waterwegen en kades. Ik vind het belangrijk dat bewoners, bedrijven en bezoekers op hun eigen manier plezier kunnen hebben van het water. Daarom ben ik ook blij dat we nu een duidelijke visie, met ambities en plannen hebben.’

Het college van B en W wil dat bewoners, bezoekers en bedrijven kunnen genieten van het Amsterdamse water. Door op sommige plekken meer rust en ruimte te creëren, en andere plekken juist aantrekkelijker te maken, draagt de Watervisie bij aan de spreiding van de drukte in de stad. Daarnaast gaat de stad intensiever samenwerken met waterschap en provincie om recreatie op en om het water meer mogelijk te maken. Op dit moment zijn er weinig duidelijke regels en plannen voor het water in de hoofdstad. Dankzij de Watervisie, en de eerder vastgestelde Nota Varen, krijgt het water in Amsterdam de aandacht die het verdient.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.