Ads Top

'Haags binnenwater is succesverhaal'

Het Haagse binnenwater is ontdekt. Dertien rondvaartondernemingen bieden tochtjes over het water aan. Dat zijn er meer dan ooit. Naast de kanoverhuurbedrijven zijn er ook twee verhuurders van sloepen die aan de slag gaan zodra de kademuren aan de Dunne Bierkade en de Veenkade hersteld zijn. "Het is Haagse water is een succesverhaal, maar het boek is nog niet uit", zegt wethouder Boudewijn Revis (Buitenruimte). "Daarom kom ik met een nieuw actieprogramma voor de komende jaren." 

Sinds de Haagse gemeenteraad in 2012 de Nota Binnenwater vaststelde, zijn er op veel plaatsen langs grachten en vaarten op- en afstapplekken, aanlegsteigers en wachtplekken voor bruggen gemaakt. Ook is er een passantenhaven aangelegd aan de Cruquiuskade.  Dit jaar is de Dr. Kuyperdam vervangen door een brug, waardoor het mogelijk is geworden om vanaf de NS-stations en het centrum naar Madurodam en het Westbroekpark te varen. Een ‘openbruggenroute' verbindt de Bierkade met het Verversingskanaal richting Scheveningen Haven; de bruggen gaan op verzoek open.
Het aangezicht van het Haagse water is verbeterd door handhavingsacties tegen achterstallig onderhoud van woonboten en verwaarloosde recreatieschepen. Ook zijn kades opgeknapt.
Op een speciale waterkaart zijn alle voorzieningen en routes aangegeven. De kunst voor de komende jaren is nog meer bekendheid geven aan Den Haag als bestemming voor waterrecreanten. De verwachting is dat er komend jaar extra kaarten worden gemaakt met daarop alle mogelijkheden voor vaarders van kano's en sloepen.

Wethouder Revis ziet nog veel mogelijkheden tot verdere verbetering van voorzieningen langs vaarroutes. Daarnaast is verbinden van het Haagse water met dat van het Westland een grote uitdagingen voor de komende jaren. Er loopt een onderzoek naar de mogelijkheden. Ook ontwikkeling van de Petroleumhaven en de nieuwe Poolster- en Fokkerhaven in de Binckhorst staat op de agenda. Het binnenwater hier is een belangrijke troef in de ontwikkeling van de Binckhorst tot aantrekkelijk woon- en werkgebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.