Ads Top

Bijna miljoen liter toiletwater ingezameld

In de zomer van 2015 is bijna een miljoen liter toiletwater van de pleziervaart ingezameld in het Friese merengebied. Vuilwater dat anders misschien in het oppervlaktewater terecht was gekomen. Dankzij maatregelen als promotie van vuilwaterinzamelpunten en inzet van de Vuilwaterboot kunnen watersporters in Fryslân zelf eenvoudig bijdragen aan schoon vaar- en zwemwater. De initiatiefnemers van de Schoonwatercampagne zijn tevreden met de opbrengst, maar zetten voor 2016 hoger in.

Een onderdeel van de campagne is de Vuilwaterboot. Deze boot heeft een installatie aan boord waarmee vuilwatertanks van plezierboten ter plekke leeggezogen kunnen worden. De service van de Vuilwaterboot is gratis. Ook kunnen watersporters bij de Vuilwaterboot informatie inwinnen over maatregelen die zij zelf kunnen treffen om het Friese zwemwater schoon te houden. De bemanning van de boot deelt aan watersporters een kaart uit met daarop alle vuilwaterinzamelpunten in Fryslân. In 2015 heeft de Vuilwaterboot ruim 22.000 liter toiletwater opgehaald bij 1.800 boten. In het voorjaar van 2016 gooit de Vuilwaterboot weer de trossen los.

Om het lozen van toiletwater in zwemwater tegen te gaan, promoot de Schoonwatercampagne het gebruik van vuilwaterinzamelpunten. In het Friese merengebied staan er meer dan honderd. Hier kunnen recreatievaarders hun toiletwater inleveren. De inzamelpunten worden ‘s zomers redelijk bezocht, maar dat kan nog veel beter. Bij de vuilwaterinzamelpunten is in 2015 naar schatting 875.000 liter vuilwater afgeleverd. Het meeste toiletwater is ingeleverd bij jachthaven Tusken de Marren in Akkrum. In de zomermaanden kwamen hier gemiddeld 28 klanten per week.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.