Ads Top

Pingoruïne Het Mekelermeer onthuld

De provincie Drenthe en de gemeente Coevorden hebben op 1 oktober 2015 Het Mekelermeer onthuld als zesde Aardkundig Monument in Drenthe. Het Mekelermeer is één van de grootste pingoruïnes in het Drentse landschap. Pingoruïnes zijn restanten van een ijsheuvel uit de laatste ijstijd. Ze zijn vaak als rond meer, ven of kuil herkenbaar in het landschap. Het Mekelermeer ligt op de grens van de gemeenten Coevorden en Midden-Drenthe.

Aardkundige Monumenten vertellen veel over de natuurlijke ontstaanswijze van een gebied. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: ‘Met deze status laten we aan een breed publiek zien dat respect voor de bijzondere ontstaansgeschiedenis en het gevarieerde landschap hier op zijn plaats is. Het verhaal van de pingoruïnes wordt nu voor toekomstige generaties beschermd en behouden.’

Leerlingen van de basisscholen De Klimop uit Gees en de Mr. Siebering uit Nieuw- Balinge hadden de primeur. Tristan Sallomons, Sydney Booij (Mr. Siebringschool),  Nick Stevens en Emma Brookman (OBS De Klimop] onthulden samen met wethouder Jeroen Huizing en gebiedsmanager Ans van Wijk van Staatsbosbeheer het informatiepaneel. Wethouder Jeroen Huizing: ’Het Mekelermeer is een begrip in deze omgeving, er zijn veel boeiende verhalen over te vinden. Dankzij de aan-wijzing als Aardkundig Monument is nu veel meer informatie over deze unieke pingoruïne beschikbaar voor bezoekers. Daar zijn wij als gemeente Coevorden blij mee.‘

Tijdens de opening van het Aardkundige Monument Het Mekelermeer heeft IVN Drenthe een educatieve tocht voor de schoolkinderen verzorgd. De leerlingen gingen op een actieve manier de bodem beleven door met grondboren te onderzoeken welke verschillende grondsoorten er zoal in de Drentse bodem te vinden zijn.

Tijdens de onthulling heeft gedeputeerde Tjisse Stelpstra samen met diverse universiteiten, terreinbeheerders en Landschapsbeheer Drenthe een intentieverklaring ondertekend voor het Pingo-Programma. Drenthe heeft de hoogste dichtheid aan pingoruïnes van de wereld. Het programma moet meer kennis en inzicht geven over het ontstaan van deze pingoruïnes en het beheer ervan. Ook biedt het kansen voor verdere ontwikkeling van recreatie en educatie in onze provincie.

De meeste pingoruïnes zijn maar klein. Het Mekelermeer is één van de weinige grote pingoruïnes. Het meer heeft een diameter van 200 meter en is 12 meter diep. Daarvan bestaat 6 meter grotendeels uit veen dat na het ontstaan van het meer is gevormd. Met microscopisch onderzoek van de laag veen en modder is de geschiedenis van Het Mekelermeer achterhaald. Op 11.70 m diepte zijn bladresten uit de ijstijd van poolwilg en dwergberk gevonden.

Het Aardkundige Monument Mekelermeer is gerealiseerd door de provincie Drenthe, in samenwerking met de gemeente Coevorden, Staatsbosbeheer en Universiteit Utrecht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.