Ads Top

Drijvende eilanden als oplossing voor vergroening en verbeteren Rotterdams waterkwaliteit

Op 25 september is om 11:30 uur in het Buizengat in Rotterdam (Kralingen) het eerste eiland onthuld van het project ‘Drijvend Groen’. Een innovatief project van het jonge bedrijf Urban Green, Rijkswaterstaat en de gemeente Rotterdam.

In stedelijk gebied gelden diverse wetten en eisen voor zowel natuur als mens. Drijvend Groen is een project dat deze regels en wensen zo dicht mogelijk bij elkaar heeft gebracht. De samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en het bedrijf Urban Green heeft er toe geleid dat zowel de behoeften van natuur als die van de inwoners van de stad samengesmolten zijn in een project. Een aanwinst voor het leven onder en boven water.   

Drijvend groen is een project met meerdere doelstellingen: het verbeteren van de waterkwaliteit op het gebied van vishabitat en macrofauna en het verbeteren van de ruimtelijke ordening in de versteende havenbekkens van Rotterdam. Dit heeft geresulteerd in een drijvend park met decoratieve beplanting en waterplanten. Naast het verfraaien van de buitenruimte wordt met vernuftige technieken de komende twee jaar de toename van de visstand en macrofauna in kaart gebracht. Wat een hotel wordt voor vissen en kleine diertjes wordt een lust voor het oog voor de bewoners van de ruim 400 vierhonderd appartementen die op het desbetreffende water uitkijken. Landschapsarchitect Piet Oudolf, als adviseur betrokken bij het project zegt hierover: "Groen verlegt zijn grenzen en daar wordt het tijd voor. Groen als drijvende kracht maakt dit verhaal compleet"   

Als uit de monitoring van de visstand blijkt dat Drijvend Groen een positieve bijdrage levert aan de vispopulatie dan lijkt het plaatsen van meerder eilanden in de Rotterdamse Stadshavens een sluitende oplossing voor de problematiek. Rijkswaterstaat kan op deze manier bijdragen aan de doelstellingen van het Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) “Een belangrijke taak van Rijkswaterstaat is de zorg voor de waterkwaliteit van de Nederlandse rivieren, meren en zeeën. Rijkswaterstaat heeft veel ervaring met het creëren van natuurlijke oevers voor een betere kwaliteit van het leefgebied voor planten en dieren. Maar dat werkt niet in de Rotterdamse haven. Door gebruik te maken van creatieve en innovatieve ideeën die zich aandienen, wordt hier nu een unieke proef gedaan, die als het succesvol blijkt te zijn grootschaliger kan worden toegepast “ licht Linda-Rose Santhagens, van Rijkswaterstaat toe.   

Naast stenige stedelijke omgevingen verfraait de gemeente Rotterdam ook leegstaande havengebieden, die steeds meer bij stedelijk gebied worden betrokken. Wethouder Pex Langenberg (wethouder Haven, Duurzaamheid, Mobiliteit en Organisatie van de gemeente Rotterdam):" We bieden partijen als Urban Green letterlijk de ruimte om te experimenteren met innovatieve concepten. De aanleg van natuurvriendelijke oevers in Rotterdam valt mooi samen met de Rotterdamse vergroeningsopgave. En als het niet mogelijk is om te vergroenen langs de oever dan zijn opties als drijvende eilanden slimme oplossingen.Op deze manier zorgt Rijkswaterstaat samen met Rotterdam voor verbetering van het verblijfskwaliteit én de ecologische kwaliteit van de rivier.”   

Initiatiefnemer van het project is Urban Green, een jong Rotterdams bedrijf dat voorafgaand aan dit project ook de prototypes voor ‘Drijvend Groen’ ontwikkelde. Directeur Tieme Haddeman: “Na een tumultueuze rit van anderhalf jaar ben ik erg trots dat we met gemeenschappelijk kracht dit punt bereikt hebben. Innovatie en Rotterdam staan dicht bij elkaar en hoe mooi is het om dan ook hier Europa's eerste drijvende park te mogen plaatsen.'' Urban Green ontving onlangs de aanmoedigingsprijs van waterschappen en is als start-up ondersteund door het Valorisatie Programma Delta.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.