Ads Top

Het Friese Merenproject stopt na vijftien jaar investeren

Het Friese Merenproject zit erop! Maar liefst vijftien jaar lang heeft provincie Fryslân met dit project flink geïnvesteerd in het Friese vaargebied. Het doel: Fryslân nóg aantrekkelijker maken voor de watersporter. Om dat te vieren, is er op zaterdag 19 en zondag 20 september een feestelijke afsluiting met leuke activiteiten voor jong en oud. In de komende jaren bouwt de provincie haar sterke positie op het terrein van toerisme verder uit, waarbij zij zich richt op meer dan alleen watersport.

Voor de Friese economie is watersport van groot belang. Eind vorige eeuw stond de marktpositie van Fryslân als watersportbestemming onder druk. De provincie besloot het Friese vaargebied een forse kwaliteitsimpuls te geven, wat leidde tot de start van Het Friese Merenproject. Na grootschalige investeringen in de infrastructuur in het eerste decennium paste zij in 2010 de koers aan. In de laatste vijf jaar lag de focus op het verzilveren van de commerciële kansen die door deze investeringen waren ontstaan. Watersportplaatsen werden aantrekkelijker gemaakt, om zo de bestedingen aan wal en daarmee ook de werkgelegenheid te stimuleren. Bovendien was er veel aandacht voor de natuur.

Nu, na vijftien jaar, is dit ambitieuze project tot een einde gekomen. Samen met ondernemers, gemeenten, Wetterskip Fryslân, Recreatieschap De Marrekrite en branche- en natuurorganisaties zijn er mooie resultaten behaald! Het Friese vaarnetwerk is behoorlijk uitgebreid, onder andere door de aanleg van vijf aquaducten. Toegangspoorten en watersportkernen hebben extra recreatieve voorzieningen en mede daardoor meer gastvrijheid gekregen. Dankzij de nieuwe sluis in Stavoren is er nu vlotter vaarverkeer mogelijk tussen het IJsselmeer en de Friese meren. Natuurgebieden zijn heringericht en vaarwegen zijn beter bevaarbaar gemaakt.

Zaterdag 19 september vindt vanaf 20.30 uur de officiële afsluiting van Het Friese Merenproject plaats in de Prinsentuin in Leeuwarden, met onder andere muziek, film en theater. De avond eindigt op een centraal punt waar de deur symbolisch dichtgaat. Zondag 20 september houdt de provincie van 11.00 tot 16.00 uur Open Dag in Delfstrahuizen, Earnewâld, Franeker, Grou, Rijs, Sneek en Stavoren. Jong en oud is welkom om de resultaten zelf te bekijken! Zo kunnen bezoekers in Rijs met de boot naar het bos en in Earnewâld een rondvaart door de natuur maken. Of in Franeker per praam door de binnenstad varen en in Stavoren de nieuwe sluis bewonderen. Zowel de toegang op zaterdagavond als de activiteiten op zondag zijn gratis.

Hoewel Het Friese Merenproject stopt, zijn nog niet alle projecten afgerond. Zo gaat het werk gaat door in Franeker, Harlingen, Joure en Stavoren. Ook langs de Turfroute gebeurt nog veel om deze vaarroute beter toegankelijk te maken. Daarnaast gaat provincie Fryslân in de komende jaren haar focus op het terrein van toerisme verbreden. Zij richt zich straks bijvoorbeeld ook op de Wadden, het Lauwersmeergebied en de Zuidoosthoek. Door de verschillende vormen van recreatie zoveel mogelijk met elkaar te verbinden, wil ze bezoekers optimaal laten genieten van al het moois dat Fryslân te bieden heeft.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.