Ads Top

100-jarige pomp met pensioen

In de Noordpolder in Berkel wordt het poldergemaal aangepast. Het krijgt nieuwe pompen. De oude pomp heeft 100 jaar voor ons gewerkt. We gooien hem dan ook niet weg, maar geven hem een mooi plekje waar iedereen de pomp kan bewonderen.

Delfland voert het regenwater af uit lager gelegen gebieden, de polders. Zo voorkomen wij dat de bewoners van die polders natte voeten krijgen. Dat afvoeren gaat via de watergangen. Onze gemalen verpompen het water.

In Nederland regent het veel. Een poldergemaal kun je gedurende de werkzaamheden dan ook niet zomaar stopzetten en hopen dat het droog blijft. Daarom is vorige week eerst een mobiel gemaal neergezet. Dit mobiele gemaal is door onszelf gemaakt. Daarbij is onder meer gebruik gemaakt van de oude pomp van gemaal Vlotwatering in Ter Heijde. Net als onze reguliere gemalen, wordt dit mobiele gemaal op afstand bestuurd. Het kan vaker worden gebruikt, bij andere verbouwingen, maar ook bijvoorbeeld bij storingen of wateroverlast.

Nu dit mobiele gemaal draait, kon de oude pomp uit het gemaal Noordpolder worden getakeld. Het gaat hier om een oude pannevispomp uit 1915. Die pomp heeft dus maar liefst 100 jaar dienst gedaan. Daarom is in overleg met de gemeente besloten de pomp een plekje te geven naast het gemaal. Woensdag 2 september is hij -8700 kilo schoon aan de haak- op zijn sokkel geplaatst waar hij voor iedereen zichtbaar is. Wij kunnen nu beginnen met de installatie van de twee nieuwe visvriendelijke pompen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.